След-и

Проф. Михаел Бар-Зоар: Израелският Джеймс Бонд е нисък и с огромни очила

За премиерата на книгата „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“ в Пловдив

Проф. Михаел Бар-Зоар: Израелският Джеймс Бонд е нисък и с огромни очила
На снимката: Отляво надясно д-р Невен Енчев, проф. Михаел Бар-Зоар, Яков Джераси и д-р Ангел Енчев (с книгата в ръка)

„Мосад“ разполага с 2 000 служители и според преобладаващото мнение е най-добрата разузнавателна служба в света в наши дни. За сравнение в Главното разузнавателно управление на Русия работят 120 000 човека“. Тази показателна статистика посочи по време на премиерата в Пловдив на книгата за Мосад домакинът на събитието д-р Невен Енчев, председател на фондация „Качество на живот“.

Над 150 пловдивчани препълниха една от залите в Новотел Пловдив, за да се срещнат с родения в България световноизвестен израелски проф. Михаел Бар-Зоар, автор на документалното четиво. Отдавна в Града под тепетата не е имало такъв интерес към книга, коментираха някои от правостоящите. Повече от час те слушаха в захлас проф. Бар-Зоар, сладкодумният разказвач, който на чист български език представи част от описаните в книгата истории. Председателят на Общинския съвет - Пловдив арх. Илко Николов, бригаден генерал Златко Златев – командир на военното формирование в Крумово, пластичният хирург д-р Ангел Енчев, ръководители на висши учебни заведения бяха сред първите взели автограф от професора.

Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби проследява най-знаковите и най-опасните операции в над шейсетгодишната история на израелското разузнаване. Тя е написана въз основа на задълбочени проучвания и специални интервюта с израелски лидери и агенти на Мосад от авторите проф. Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал. „Българският език е 26-ия, на който се издава книгата. Идеята за това е на Яков Джераси“, съобщи Виктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“. Тя подчерта, че рядко премиера на книга е в Пловдив и благодари за това на д-р Невен Енчев.

„Прочетох „Мосад“ буквално на един дъх и това не е комплимент“, сподели пред публиката Областният управител Венцислав Каймаканов. „Д-р Невен Енчев ме покани преди седмица, но в събота съпругата ми припомни, че трябва да правя представянето. И тъй като съм човек, който е прочел не само „Оцеола”, разтворих 288-те страници на „Мосад“ и я изчетох наистина в захлас“. Според Областния управител и най-смелата фантазия трудно би измислила толкова интересни приключения.  

„Няма нищо измислено, книгата е документална“, подчерта проф. Бар-Зоар. „Членовете на Мосад са истински патриоти - те не стават тайни агенти за пари - заплатата е много ниска, те не отиват за авантюра, а рискуват живота си в пълна самота“. Авторът посочи, че израелският Джейм Бонд няма нищо общо с филмовия герой, заобиколен от красавици. „Нашият е нисък, слаб, с голямо чувство за хумор и големи очила. Той е изпълнил едни от най-драматичните операции на Мосад като залавянето на нацисткия престъпник Адолф Айхман. Казва се Рафи Ейтан“.

Проф. Бар-Зоар посочи и другото лице на израелското разузнаване. „Мосад е познат с жестоки операции против терористи, но той има най-вече хуманна, човешка страна. Благодарение на агенцията са спасени и преселени в Израел десетки хиляди евреи от Мароко, от Иран, от Сирия. Трябва да намерим начин да живеем в мир с арабите. В момента текат тайни преговори с палестинците. Дано един ден ви покажа книга, как е направен мира между Израел и арабските му съседи“, пожела за финал проф. Бар-Зоар.


Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
27.11.2013 г. 16:09
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18150-prof-mihael-bar-zoar-izraelskiyat-dzheyms-bond-e-nisak-i-s-ogromni-ochila