След-и

"33 припадъка" в Москва

Спектакълът на Университетски театър на Нов български университет гостува в Москва

"33 припадъка" в Москва



Спектакълът на Университетски театър Нов български университет „33 припадъка” (комедиите „Мечка”, ”Предложение” и „Юбилей”) от А. П. Чехов гостува в Москва по покана на Български културен институт. Студентите представиха два спектакъла в легендарните академии - ГИТИС (Театралния институт) и ВГИК (Киноинститута). Режисьор и ръководител на проекта е доц. Ева Волицер. Беше сключен и договор за сътрудничество между НБУ и ГИТИС.

Смелостта на екипа да представи своя интерпретация на малките комедии на Антон П. Чехов пред руска публика беше възнаградена с големия успех на представленията и многобройните възторжени отзиви за режисурата и талантливата игра на студентите–дипломанти на департамент “Театър” на НБУ. В отзивите за представленията беше отбелязана блестящата работа на режисьора с младите актьори върху спецификата на образите, детайлите, остритe сатирични и комедийни нюанси, словото и най-вече Чеховския дух и атмосфера на спектаклите. Беше оценено и съвременното звучене на представлението, връзката с днешния ден, включването на джаз в музикалната картина на спектакъла. Публиката от студенти и преподаватели възторжено реагираше, забавляваше се на комедийните характери и ситуации на Чеховите образи. А след спектаклите зрителите спонтанно и сърдечно поздравяваха  актьорите и режисьорът.

Студентите бяха особено развълнувани да стъпят на сцената на Учебния театър на ГИТИС, където е играл самият К. С. Станиславски. Във ВГИК любезните домакини показаха снимачните и озвучителни студия, разказаха за легендарните кинорежисьори и актьори, завършили  института, както и за техните забележителни преподаватели.

Проектът за този гастрол и неговата реализация е на Ева Волицер. Цялата организация на спектаклите, контактите с ГИТИС и ВГИК, както и възможността да се посетят емблематични места в Москва, се дължат на прекрасната работа на Буряна Ангелакиева и екипа на Българския културен институт.

За студентите от театралния департамент на НБУ посещението с театрални спектакли миналата година в Лондон и тази в Москва е преживяване, което разширява културните хоризонти, укрепва самочувствието им и популяризира българското театрално образование и театралната школа на Нов български университет.


Автор:
Петя Петкова
Публикация:
20.11.2013 г. 11:23
Посетено:
1821
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18086-33-pripadaka-v-moskva