След-и

Стихове на Яворов и Ботев вдъхновиха японски калиграф

Кихачиро Нишиура впечатли русенци с виртуозната си техника

Стихове на Яворов и Ботев вдъхновиха японски калиграф


На 14 ноември Кихачиро Нишиура гостува на Художествена галерия в Русе и представи вълшебния свят на изкуството на калиграфията. Чертите, точките, сенките и движението в пространството се сляха в красиви знаци. Тайнството да се рисува с туш и четка йероглифи притаи дъха на присъстващите, респектирани от умението на японския художник. Сред публиката децата бяха най-нетърпеливи и любознателни, дори снимаха с джиесеми целия ритуал. 

Гостът подчерта, че харесва богатата душевност на емблематичния лирик и затова си е позволил да представи с помощта на йероглифите стиховете „Две души“ и „Градушка“. Христо Ботев с предсмъртното си произведение „Хаджи Димитър“ също е намерил място в творчеството на преводача и калиграф.

От Кихачиро Нишиура русенци научиха, че е почитател на българската поезия. Факт е, че в изложбата са включени дълги пана, изписани със стихове на двама наши творци. Един от любимите български поети на Нишиура е Пейо К. Яворов.

Кихачиро Нишиура е майстор и на чаената церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо. Той преподава калиграфия не само в Япония, но и в САЩ и се радва на огромен успех и популярност.

Изложбата включва още традиционна калиграфия, както и маслени платна на древни писмени знаци и талисмани. Експозицията е от 14 до 30 ноември в Художествената галерия.

Дните на японската култура са под егидата на Посолството на Япония в България и се организират за 24 поредна година.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
14.11.2013 г. 22:51
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/18053-stihove-na-yavorov-i-botev-vdahnoviha-yaponski-kaligraf