След-и

Юбилейна изложба на Лиляна Дичева

Човекът като ценност

Юбилейна изложба на Лиляна Дичева

Художничката Лиляна Дичева по време на откриването на изложбата. Фото: Анжела Димчева


Художничката Лиляна Дичева отпразнува своята 85-годишнина с нова изложба в столичната галерия „Сезони“. Експозицията обединява картини под мотото „Съчувствие към човека“. Стилът й винаги се е откроявал с изобилие от човешки фигури – движещи се, емоционално-екпресивни, разпознаваеми исторически личности, но и характерни типажи от съвременността, вплетени в контражурен полет. Лицата греят в ярки тонове на фона на космически сюжети – не случайно няколко платна носят заглавието „Ние сме от рода на хвърчащите хора“ (по Валери Петров). Известно е нейното пристратие към музиката, литературата, историята, философията. В еспозицията могат да бъдат видени известни нейни картини, както и нови: „Верди и Вагнер“, „Моцарт и богове“, „Трагични образи на Шекспир“, „Художници страдалци“, „Стефан Дичев“, „Левски и Ботев“, „Двоен автопортрет“ и др.

„Тя е един от най-социално болезнените творци в България, интересуващ от всичко, което бушува в света и то е станало фон на тези картини. Тя рисува, слуша радио, гледа телевизия, чете и пише на няколко езика, интересува се от всичко в света на изкуството. Тази изложба е един силно звучащ SOS за човека. Все по-рядко са изложбите с пoртрети – най-често това са салонни портрети, докато нейните образи са състояния – и композициите, и автопортретите. Тя ни напомня за ценностите, които нямат нито политическа, нито времева рамка“ – каза кураторката Райна Йотова.

За своята годишнина Лиляна Дичева получи поздравителен адрес от председателя на СБХ Любен Генов. За приносното в творчеството й говори проф. Чавдар Попов, който като изкуствовед е изследвал нейното творческо развитие: „Лиляна Дичева притежава изключително силна образна наситеност. При нея има парадоксална противоположност – едновременно я вълнува актуалността на деня и историческата възстановка на известни исторически личности – художници, писатели, композитори. Тя рисува хора в динамични състояния, бидейки художник на човека – в неговите исторически и съвременни хипостази.“

С изпълнение на „Серенада“ от Шуберт в програмата на откриването на изложбата се включиха младата оперна певица Калина Томова и нейната преподавателка –  известната от близкото минало оперна прима Галя Йончева.

Картините могат да бъдат видени до 12 ноември.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
30.10.2013 г. 21:45
Посетено:
2078
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17945-yubileyna-izlozhba-na-lilyana-dicheva