След-и

Началото на "Мемориал на Съпротивата" се поставя с портрети на 21 загинали

Първата стъпка вече е направена

Началото на "Мемориал на Съпротивата" се поставя с портрети на 21 загинали


Началото на "Мемориал на Съпротивата" се поставя с портрети на 21 загинали

„Необходимо е да пазим паметта за съпротивата срещу диктатурата, за да я познават бъдещите поколения“. С тези думи писателят, политически затворник от Белене и депутат от Великото Народно събрание Петко Огойски приветства участниците в Международната конференция „Култура на паметта за терора и диктатурата в България”. Тя е организирана с подкрепата на Европейския парламент от Център „Хана Аренд”, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания – Брюксел. Конференцията се проведе в историческата сграда на бившата Дирекция на Народната милиция на Лъвов мост в София. Зданието е било 20 години Дирекция на полицията, а от 1944 до 1989 г. в него са се помещавали Народната милиция и Държавна сигурност.

Конференцията започна с възпоменателна церемония за героите, загинали в сградата на Лъвов мост, или сражавали се с оръжие в ръка в планините, по границите на страната, или убити както Георги Марков в чужбина. Прозвучаха стихове на Мехмед Карахюсеинов, самозапалил се в знак на протест при насилственото преименуване през 1985 г., и поетични творби на Георги Заркин, убит в Пазарджишкия затвор през 1977 г.


„В памет на героите Граждански инициативен комитет създава „Мемориал на Съпротивата“ в сградата на Лъвов мост“, обяви социологът Васил Къдринов, един от инициаторите. „Тук са измъчвани и екзекутирани демократи, хора които са се борили срещу диктатурата. Очакваме съдействие от Министерството на вътрешните работи за откриване на музейна експозиция на 1-ия етаж“, заяви Къдринов.

Първата стъпка вече е направена - върху фасадата на сградата на Лъвов мост са поставени портрети на 21 загинали: Анушка Драгиева, Гео Милев, Георги Заркин, Георги Марков, Георги Търпанов, Димитър Гичев, Евгени Босилков, Ема Герон, Илия Минев, Йосиф Хербст, Кръстьо Пастухов, Лиляна Паница, Любен Алексиев, Людмила Славова, Манол Васев, Мара Рачева, Мехмед Карахюсеинов, Никола Мушанов, Никола Петков, Петко Д. Петков, Петър Семерджиев.

„Европа няма да бъде никога обединена ако не се пази паметта, както за съпротивата срещу фашизма, така и за съпротивата срещу комунизма“, подчерта Габор Талай, зам.директор на музея „Дом на терора” в Будапеща.

Алфред Фосколо, бивш политически затворник, сподели: „Тази инициатива е в почит на хората, които оказаха съпротива на комунистическия режим и на диктатурата преди 9 септември 1944 г. Това са достойни българи, които тънат в забвение. Аз, като по-възрастен човек, бих желал новото поколение да бъде запознато с миналото, както е навсякъде по света. Например, във Франция непрестанно се отдава почит на съпротивата срещу германските окупатори.“


Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
18.10.2013 г. 16:23
Етикети:
диктатураистория
терор
Международна конференция Култура на паметта за терора и диктатурата в България
Мемориал на Съпротивата
Посетено:
1371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17861-nachaloto-na-memorial-na-saprotivata-se-postavya-s-portreti-na-21-zaginali