След-и

Последните събития от Литературния фестивал Русе 2013

Пърформанс, четене на романа „Марципаненият чехъл“, прожекция на филма „Жената с петте слона“

Последните събития от Литературния фестивал Русе 2013
Четене на романа „Марципаненият чехъл“ от Ася Кулева. Фото: Момчил Михайлов


На 14 октомври седмицата започна с поредното събитие от Литературния фестивал Русе 2013. Артистичната група около Огнян Голев и Ирина Дочева изпълниха пърформанса „LEXIC-ON“, който представляваше абстрактен тълковен речник, съчетаващ реч, танц и звук. Изпълнението се състоеше от девет миниатюри, всяка, от които носеща значението на определена дума. Заедно думите образуваха една история със структурата на хайку. Самите артисти споделят идеята, че пърформансът няма за цел да подчертае личностната изява, а е по-важно възприемането на движението, звука и езика като такива. Вторият етаж на Дом Канети събра многобройната публика, дошла да види вече познатата на Русе артистична група. Г-жа Ива Чавдарова, началник на отдел „Култура“ към Община Русе също беше сред гостите, които с интерес изгледаха пърформанса.

В последния ден на Литературния фестивал, 15 октомври, се проведе литературното четене с Ася Кулева, която прочете откъси от своя роман „
Марципаненият чехъл“, номиниран за Националната награда за литература Елиас Канети.

Дом Канети едва побра всички желаещи да присъстват на четенето – ученици, приятели, колеги на авторката, и многобройни любители на нейното творчество се събраха да споделят един час, посветен на романа на
Ася Кулева. В тон със заглавието на книгата си, авторката беше подготвила марципанени бонбони за присъстващите, като ги провокира с молбата да се опитат от марципана да направят чехли. Срещата беше модерирана от г-жа Мира Душкова, редактор на романа.

След литературното четене се състоя последното събитие от програмата на фестивала – прожекция на филма „Жената с петте слона“ на Вадим Йендрейко. Главната роля във филма е на преводачката Светлана Гайер, а слоновете всъщност са петте големи романа на Достоевски, които тя е превела на немски език. Филмът е отличен с многобройни награди и е показван на над 50 международни филмови фестивала.



Автор:
Ирена Маркова
Публикация:
16.10.2013 г. 22:51
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17843-poslednite-sabitiya-ot-literaturniya-festival-ruse-2013