След-и

Русенските майстори напомнят за себе си с изложба

Света Петка - патрон на Дунавската задруга на народните художествени занаяти

Русенските майстори напомнят за себе си с изложба

На снимката: Директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" Ирена Петрова поздрави домакините


Да напомнят за себе си, че са част от историята и културата на Русе, членовете от Дунавската задруга на народните художествени занаяти точно на 14 октомври откриха изложба в комплекса на Задругата на майсторите на улица „Витоша“ 18. Те избраха емблематичната, но и позападнала къща, разположена в съседство до техните ателиета. На русенци показаха какво са правили през годините, както и не пропуснаха да споделят, че дори са успели да привлекат нови членове в сдружението.

Красиви кукли, ръкоделия, дървени пана, джезвета, кожени кутии и бутилки, пунгии и сребърни бижута са само малка част от експозицията, разположена на втория етаж на старата сграда. Подслонени под покрива на позабравената къщата, предметите сами по себе си са красноречив пример за любовта и търпението на всеки един член от задругата да твори красиви вещи дори по време на криза. Освен че посетителите се изненадаха от видяното, те изразиха и единодушие, че традициите трябва да се съхранят и предават на младите.

Дунавската задруга избра за патрон Света Петка, която да ги закриля в любимото поприще, а иконата на тяхната пазителка освети отец Милен от едноименния русенски храм.

Приятели и представили от Община Русе поздравиха талантливите майстори и им пожелаха на добър час с новото сдружение.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
15.10.2013 г. 15:43
Посетено:
1491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17832-rusenskite-maystori-napomnyat-za-sebe-si-s-izlozhba