След-и

Как преминаха събитията от Литературния фестивал Русе 2013

Литературни четения, срещи с автори, представяне на радиопиеси

Как преминаха събитията от Литературния фестивал Русе 2013


На 10 октомври 2013 от 19:00 ч. в Дом Канети се състоя откриването на Литературен фестивал Русе 2013, организиран от Международно дружество „Елиас Канети“. Дом Канети едва побра всички желаещи да гледат представлението на група Freedom Project с режисьор Анита Асенова, които представиха под формата на сценично четене романа на полския писател Йежи Пилх „Ските на светия отец“. Освен многобройната публика, която остана очарована от изпълнението на артистичната група, на откриването на фестивала специални гости бяха г-жа Агнешка Косчушко, директор на Полски институт в София, както и г-жа Халина Кръстева, също представител на Полския институт. Заедно с проф. Пенка Ангелова, председател на МД "Елиас Канети" и Елиза Калози, ръководител отдел "Изкуство и култура" към Дружеството, те откриха шестото поред издание на Литературния фестивал Русе. Сред официалните гости беше и г-жа Ива Чавдарова, началник отдел „Култура“ към Община Русе, партньор на фестивала.

На 11 октомври в Дом Канети се проведе литературното четене на откъси от романа на германската писателка Ирис Ханика „Същината“, с който авторката му печели Наградата за литература на Европейския съюз. Публиката остана очарована от сценичното четене, в което се включиха актрисата Силвия Терзиева и група ученици от Дойче шуле. Заедно те изпълниха по много оригинален и артистичен начин историята за престъпленията на нацисткия режим през погледа на фиктивния Институт за управление на миналото. Събитието се организира с любезната подкрепа на Гьоте институт София, който е партньор на Литературния фестивал Русе 2013.

Още един автор, спечелил Наградата за литература на Европейския съюз, този път от българска страна, беше представен по-късно същия ден. Вечерта премина под музикалния съпровод и незабравимото изпълнение на Jimmy Band, които акомпанираха на писателя Калин Терзийски в неговия литературен пърформанс, който се превърна в двучасов празник. Jimmy Band станаха любимци на публиката със своето неподправено артистично изпълнение на песни от всякакви музикални жанрове - от „Лиляно, моме“ до “Smoke on the water”. Калин Терзийски, познат на читателите със своите разкази и стихотворения, представи свои стихове, умело съчетани с настроението и музиката на бенда.

След края на литературно-музикалното шоу, участниците в събитията, както и организаторите от Международно дружество „Елиас Канети“ участваха на живо в предаване по Българското национално радио в рамките на 90 минути.

На 12 октомври в Дом Канети програмата на Литературния фестивал продължи с представянето на жанра радиопиеси. Кристиан Рабл презентира няколко радиопиеси и описа едни от най-емблематичните дати и събития в историята на жанра. Публиката имаше възможност да чуе радиопиеси от България, Италия, Германия и др., както и да се запознае с по-експериментални произведения, които представляваха компилация от звуци. Радиопиесите, част от програмата на Литературния фестивал Русе 2013, могат да бъдат чути всеки ден от 14:00 до 17:30 ч. в Дом Канети.

Вчерашният ден продължи с две литературни четения. От 17:30 ч. младата австрийска писателка Ана Вайденхолцер представи откъс от романа си „Зимата се отразява добре на рибите“ („Der Winter tut den Fischen gut“), номиниран за тазгодишната награда на Панаира на книгата в Лайпциг. Текстът на български беше умело представен от актьора Крум Берков. Участието на Ана Вайденхолцер в Литературния фестивал също беше отразено по БНР. В своето интервю за радиото тя разказа на слушателите малко повече за себе си, за романа и за нещата, които я вдъхновяват. Събитието се организира с подкрепата на Австрийското посолство в София.

По-късно същия ден се проведе литературно четене с чешкия автор Мартин Ришави, който прочете откъси от своя роман „Врач“, описващ трагикомичните преживявания на нещастен бивш режисьор в Москва, с който през 2010 г. писателят получава за пореден път най-престижната награда за литература в Чехия „Магнезия Литера“. Четенето на българския текст отново беше поверено на Крум Берков, който очарова публиката с артистичното си представяне, неотлъчно седящ до своето куче Брехт. Мартин Ришави също беше сред интервюираните на живо по Националното радио. Участието му във фестивала беше факт благодарение на подкрепата на Чешки център София, които за поредна година работят заедно с Международно дружество „Елиас Канети“.Автор:
Ирена Маркова
Публикация:
14.10.2013 г. 12:54
Посетено:
1166
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17820-kak-preminaha-sabitiyata-ot-literaturniya-festival-ruse-2013