След-и

Kнигата "Вярвам във възхода на Морска България" бе представена във Военноморски музей – Варна

По повод 100-годишнината от рождението на капитан Тремол Иванов

Kнигата "Вярвам във възхода на Морска България" бе представена във Военноморски музей – Варна


Книгата „Вярвам във възхода на Морска България“, издадена по повод 100-годишнината от рождението на капитан
Тремол Иванов, бе представена във Военноморски музей – Варна. Сборникът, съставен от д-р Елисавета Цветкова и Мария Грозева, представлява биографичен разказ за един живот, изцяло отдаден на Морска България. Книгата пресъздава спомените на колеги, приятели и близки на капитан Тремол Иванов, чрез които жизненият път и епохата, в която той живее придобиват пълнокръвни очертания.

„В тази книга има интересно съчетаване на родовата памет с историята на Морска България. Така всички, които някога са познавали, а сега помнят, четат, хвалят или критикуват капитан Тремол Иванов, могат да го видят от всичките му страни като личност, като гражданин, като родител, като колега и ръководител, като професионалист във военноморското дело, корабоплаването, корабостроенето и в международната търговия, свързана с различните сектори на морското стопанство.” С тези думи главният редактор на „Морски вестник“ –  капитан ІІ ранг о.з. д-р Атанас Панайотов, представи сборника пред препълнената зала на Военноморския музей, отбелязвайки приноса и на другите две издания на Тремол Иванов – „Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава“ (1996 г.) и „Страници от историята на българското корабостроене“ (1998 г.).


Капитан Тремол Иванов е роден на 10 юни 1913 г. в гр. Елена. Постъпва в Морско училище с 28-ми випуск.  Служи като офицер в Черноморския флот, в Дунавската флотилия и в Морското училище в Созопол. През 1942 г. е командир на торпедоносеца „Дръзки“. От 1943 до 1944 г. работи в дирекцията на Параходство Българско речно плаване в Русе. През 1948 г. е назначен за пръв директор на новооснованото държавно параходство „Български морски флот“. От 1954 г. до 1968 г. работи в Корабостроителния завод във Варна, като изминава пътя от заварчик, през водещ технолог и главен диспечер до заместник-директор. От 1968 г. е първи директор на външнотърговското предприятие „Корабоимпекс“, където работи до пенсионирането си през 1973 г.

Неговата трудова и професионална дейност е пряко свързана с всички основни морски дейности. Участва в обществени прояви, свързани с пропагандирането на морската идея и в морски спортни прояви. През последните 25 години от живот си Тремол Иванов е активен сътрудник на Военноморския музей. Автор е на много статии, коментари, анализи и на книгите „
Морското търговско корабоплаване на Третата Българска държава“ (1996 г.) и „Страници от историята на българското корабостроене“ (1998 г.). Умира във Варна през 2000 г.




Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
01.10.2013 г. 14:01
Етикети:
Посетено:
1434
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17731-knigata-vyarvam-vav-vazhoda-na-morska-balgariya-be-predstavena-vav-voennomorski-muzey-varna