След-и

"Артистисимо" с театрална премиера в Русенска художествена галерия

С легенда за Орфей и Евридика школата откри творческия сезон

"Артистисимо" с театрална премиера в Русенска художествена галерия
Театрална школа „Артистисимо“. Сн. Цветомир Цветанов


С премиерно заглавие в програмата на Есенния салон на изкуствата и културата в Русе се представи театрална школа „Артистисимо“. На 27 септември в централната зала на Художествената галерия, сред скулптурите на твореца Зюхтю Калит и картините от постоянната експозиция, талантливите младежи припомниха на почитателите си красивата легенда за Орфей и Евридика.
 
С пърформанса „Катабазис” („Пропадането”) трупата официално откри и петия си творчески сезон. Уверената игра на гимназистите подсказа, че те се чувстват добре както под открито небе, така и на импровизираната сцена в галерията, усвоили тайните на сценичното изкуство. 

Доцент Александър Илиев е режисьор на постановката и преводач на текста от „Аргонавтика”. На Кристиян Симеонов е поверена ролята на Четеца, Орфей и Евридика са гимназистите Иван Василев и Глория Станиславова, Менадата е Анабел Кръстева, Персефона – Деница Мутафова. Старейшината и Харон изпълнява Борис Атанасов, Водач на кукерите е София Николова, а Жрицата на остров Самотраки - Златина Пейчева. В представлението участват и новоприетите през този сезон десетина ученици.

 

Спектакълът е специално създаден за закриването на 13. Международен фестивал на изкуствата „Перперикон 2013”. Есенният салон на изкуствата и културата се организира в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
27.09.2013 г. 23:12
Етикети:
Посетено:
1584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17706-artistisimo-s-teatralna-premiera-v-rusenska-hudozhestvena-galeriya