След-и

18 хиляди зрители гледаха "Сцена на кръстопът"

Завърши XVII Есенен международен театрален фестивал в Пловдив

18 хиляди зрители гледаха "Сцена на кръстопът"


Представленията от програмата на театралния фестивал „Сцена на кръстопът” са гледани от 18 хиляди зрители. Шест хиляди повече са пловдивчаните и гостите на града, влезли в залата, в сравнение с изданието през 2012 г. Те избраха своето заглавие измежду 21 спектакъла – 11 на голяма сцена и 10 в Камерната зала.

Публиката откри своя театрален хоризонт (каквото е и мотото на фестивала) въпреки премеждията – пожара в голямата зала на Драматичния театър и инцидента с падналата чига в дома на културата, която рани сценични работници от Младежкия театър.

Пожарът в Драмата принуди организаторите да преместят част от спектаклите в Дома на културата „Борис Христов”. Липсата на кръг направи невъзможно гостуването на Народния театър със спектакъла „Веселите уиндзорки”. После паднаха „Почти представление” и „Господин Балкански” заради злополуката  в салона на Дома на културата.

Независимо от всичко фестивалът победи – публиката го подкрепи и направи неповторим. 18 хиляди в салона и поне още толкова около откритите сцени за съпътстващата програма на форума преживяха едно неповторимо пътешествие в света на изкуството. „Сцената” подари незабравими емоции на града – куклени представления пред Драмата, ревюта на театрални костюми, демонстрации на грим, уъркшоп на Валентин Танев на тема „Тетралната импровизация”, изложба на театрални плакати, пърформънсът на Ида Даниел в културен център „Тракарт” и много театър на двете фестивални сцени.

Пловдив има една естетска, прекрасна, аплодираща, но и критична публика. Дължим й благодарност, каза арт директорът на „Сцената” проф. Стефан Данаилов.

Точно тази публика се изправи на крака пред таланта на едни от най-забележителните артисти на България - Цветана Манева, Марин Янев, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Илка Зафирова, Атанас Атанасов, Вальо Танев, Христо Мутафчиев Асен Блатечки, Бойко Кръстанов, Анастасия Ингилизова, Иван Радоев, Стефан Вълдобрев, Калин Врачански, Теодора Духовникова и много други. Тя бе журито, отличило с реакциите си актьорските превъплащения на  триото „стари клоуни” Марин Янев, Илия Добрев и Стефан Мавродиев.

Един от новите  членове на меценатското семейство, направило „Сцена на кръстопът” възможен,  ОББ пък отличи брилиянтните актьори от Театър 199. Мениджърът „Връзки с обществеността и спонсорство” на банката Анка Костова връчи статуетка на изключителната Цветана Манева на закриването на фестивала.

Препълнени зали изгледаха и аплодираха двете премиерни заглавия в програмата на форума – неповторимото „Възвишение” на Пловдивския театър и ироничното „Речта на селския крал”  - копродукция на Сатиричния  и Хасковския театри. Зрителите се радваха и на музикалните акценти в програмата – изявите на Мария Елена Инфантино и Георги Славчев и импровизациите на Мая Новоселска и Антони Дончев. Препълнен салон посрещна за празничен рецитал и писателя и драматург Димитър Атанасов, който отбеляза 60-годишнината си в рамките на „Сцената”.

Три бяха чуждите трупи, които се изявиха пред пловдивска публика. Киевският академичен театър за драма и комедия на левия бряг на Днепър гостува под тепетата  със съдействието на почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Представлението, изиграно пред пълен салон, изгледа посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. Интересни за публиката бяха и гастролите на Театрална къща Прага с „Другата смърт на Жана Д`Арк” по Стефан Цанев и Малко театро Будапеща със „Зебра” по Яна Добрева.

Фестивал нямаше да има без  подкрепата на Министерството на културата и община Пловдив, на основния спонсор инж. Димитър Георгиев, собственик на фирма „Роза импекс”, и неговите съзаклятници в театралното приключение - ОББ, КЦМ 2000 АД, Атаро Клима и Ондулин.

„Сцената” вдъхнови гостуващите актьори. Мнозина от тях дариха хонорарите си в името на една от най-важните каузи за Пловдив – възстановяването на голямата зала на Драматичния театър. Сред тях е и актрисата Габриела Хаджикостова от Малко театро Будапеща.

Ден след официалното закриване фестивалът продължава да радва пловдивската публика – тази вечер – 25 септември, от 19 часа в Камерната зала на Драмата Рашко Младенов и Константин Цеков ще изиграят благотворително спектакъла си „Ла”. Приходите отиват за ремонта на изгорялата сцена.  Представлението се случва с финансовата подкрепа на една от най-авторитетните български фирми за производство на месни продукти и сирена - пловдивската фирма "Д. Маджаров-2" ЕООД.

17-тата „Сцена на кръстопът” отговори на хоризонта на очакванията на зрителите си. Надеждата на всички – организатори, фенове, меценати, е догодина откриването на 18-тото издание да се случи в обновената бляскава голяма зала на Драматичен театър Пловдив.

Автор:
Мария Луцова
Публикация:
25.09.2013 г. 12:52
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17685-18-hilyadi-zriteli-gledaha-stsena-na-krastopat