След-и

Юбилейна вечер в Народния театър

100 години Съюз на българските писатели

Юбилейна вечер в Народния театър

На снимката: Николай Петев произнася словото си.
Фото: Анжела Димчева


Над 500 съвременни писатели изпълниха в неделя вечер  Народния театър „Иван Вазов“ за юбилейното честване на тази най-стара писателска организация у нас.

В словото си председателят на СБП Николай Петев каза:

„100 години не е обикновен юбилей. 100 години е паметник, който ни дава светло минало и още по-светло бъдеще. Да изживееш толкова дни на сътворение е нещо похвално. През 1913 г. българските писатели са се разделили с Яворов и нямали пари да го погребат. Тогава те взели пари от ВМРО и странно – върнали ги. Оттогава обаче писатели пари не връщат. Имайте го предвид... Впоследсвие основали Съюза на българските писатели.

Няма нищо по-прекрасно от това да виждаш съюзени хора, които имат общи идеи, обща кауза, обща вяра, че литературата променя света към добро... СБП има и общата надежда, че литературата ни е единна, общата убеденост, че литературата не се дели. Когато определени ретроградни сили са посягали на евреите в България, писателите са били заедно с църквата и прогресивните сили у нас в тяхна защита... Прогресивни са и тогава, когато се противопоставят срещу догматизма...

Скъпи приятели, Съюзът на писателите е много трудна организация. Тя се състои от индивидуалности, те са сложни хора, обичат повече себе си, но ги съюзява хуманното и ги обединява вярата, че българското е нашата градивност.

Днес, на 100-годишния юбилей, като председател мога да добавя: Съюзът няма дългове, няма един лев дългове. Нещо повече – възстановени са и ремонтирани почивните домове на Съюза във Варна и Хисаря... В момента се ремонтира в Сандански. Въобще, работи се със страшна сила и всеотдайност и вярвам, че българските писатели ще имат добри условия за творческа дейност.

Скъпи приятели, честит ви празник! Силата на думите винаги ще побеждава! Да сте живи, здрави и все така талантливи, както сте били досега!“

Звучаха стихове от Христо Ботев („Борба“, изп. на Валери Йорданов), Иван Вазов („Българският език“, изп. на Валентин Танев), Димчо Дебелянов („Да се завърнеш...“, изп. на Йорданка Кузманова), Гео Милев („Главата ми...“, изп. на Мариус Донкин), Елисавета Багряна („Потомка“, изп. на Снежина Петрова), както и съвременни български поети изпълниха стихове от своите любими класици.

Бяха прожектирани откъси от филмите „Хъшове“ и „Мера според мера“. С песента „Хайдушка“ по Никола Вапцаров писателите бяха поздравени от своя колега Михаил Белчев. От името на Министерството на образованието и науката беше връчен на Н. Петев почетен плакет и чек за 10 000 лева, които да бъдат употребени за книги на български писатели. В бюджета за следващата година на министерството ще бъде включена програма за внедряване в училищата на повече българска литература.

 

Поздравителни адреси и цветя до СБП бяха получени от министър-председателя Пламен Орешарски, от министъра на културата Петър Стоянович, от председателя на БСП Сергей Станишев, от Н. Пр. Микола Балтаджи (посланик на Украйна в България), от Юрий Поляков (главен редактор на в. „Литературная газета“), от Иван Переверзин (председател на Руския международен съюз на обществото на писателите), от Максим Замшев (Първи секретар на Московския съюз на писателите), от Станка Шопова (председател на фондация „Устойчиво развитие за България"), от Вяра Анкова (директор на БНТ), от Павел Васев (директор на Народния театър „Иван Вазов“), от председатели на творчески съюзи, кметове и главни редактори на издания по света.

 

В програмата на юбилейния концерт участваха още: Квартет в състав Иван Юруков, Стела Петрова, Стоян Младенов и Николай Димитров; Лора Маркова (цигулка) и Венцислава Тодорова (пиано); Леонид Йовчев с впечатляващо изпълнение на „Приказка за стълбата“ от Смирненски. Концертът завърши със ставане на крака на „Де е България“ в изпълнение на Мъжка вокална група „Сопот“ при Народно читалище „Иван Вазов - 1871“ (гр. Сопот).

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
24.09.2013 г. 18:29
Посетено:
1729
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17681-yubileyna-vecher-v-narodniya-teatar