След-и

Приключи Фестивалът на руския език и култура "Дъга над морето"

В продължение на три месеца Бургас бе домакин на разнообразни културни събития

Приключи и последната проява от фестивала „Дъга над морето”, финансиран частично от фонд „Руский мир”. Това бе научно-практически семинар-обучение с преподаватели на руски език, на тема: „Мотивация, методи и форми за изучаване и усъвършенстване на знанията по руски език посредством формите на изкуството”.

С мероприятията, включени във фестивала, се цели да се покаже на широката детска и младежка аудитория богатството на руския език и се популяризира рускоезичната култура и изкуство. Същевременно и се обучават преподавателите по руски език да боравят с изразните средства на различните изкуства и да ги прилагат в педагогическата си работа.   

Фестивалът „Дъга над морето” е многоспектърна изява, целяща популяризирането на руския език и култура. В продължение на три месеца в гр. Бургас – България, (от 1 юни до 30 август) се проведоха редица прояви - честване годишнините на знаменити руски творци, етнографска изложба, вечер на руската кухня, традиции и обичаи, провеждането на Кръгли маси и други.

В рамките на фестивала се състоя и национален конкурс „В света на руския език и култура”, чиято крайна цел бе да се стимулира изучаването на руски език от българските деца и младежи. В конкурса са представиха индивидуални изпълнители и колективи от цялата страна, които се изявяваха, представяйки значими образци от руското изкуство. Тази комплексна форма на публична изява на лингвистичните им умения и артистичните им заложби, бе в основата на мотивацията младите хора да изучават руския език и култура. В проведения конкурс участваха изпълнители от изкуствата: литература, театър, музика и танц.

Друга основна проява, продукт на фестивала, бе и разработеното и отпечатано методическо помагало със заглавие „Изкуство в обучении рускому языку” – пособие для изучения, усвоения и усовершенствования знаний по рускому языку формами искусства. Мотивация. Способы и формы работы.” Това е първото по рода си издание в България, и бе посрещнато с голям интерес от всички преподаватели по руски език в страната. Неговата прагматична насоченост се оцени като много полезна, особено за начинаещите арт-русисти, и тиражът му (500 бр.) се оказа крайно недостатъчен, тъй като не успя да достигне до всички желаещи да се снабдят с полезното пособие.
     
Заключителната част на фестивала - Научно-практическия семинар „Мотивация, методи и форми за изучаване и усъвършенстване на знанията по руски език посредством формите на изкуството”, който се проведе в Туристическия комплекс „Крайморие” – Бургас, от 25 до 30 август, бе обучение на преподаватели от цялата страна за добиване на знания по организиране и ръководене на различни художествени състави на руски език. Бяха проведени 5 уъркшопа с теоретични и практически занятия: „Театральная атмосфера в школе” – I и II ниво, „Внеклассная работа по русской литературе и ее значение для овладения русским языком”,  „Връзката между изкуството и сугестопедията; методики при изучаването на руския език”, „Внекласные вокальные занятия и выступления на сцене – эффективный способ овладения русским языком”.
      
През целия ден преподавателите с голям интерес и усърдие усвояваха новите знания, а всяка вечер имаше богата културна програма: Поздравителен концерт за участниците и гостите, Театрален моноспектакъл,  Караоке вечер (руски песни), „Микрофонът е ваш!”. Дисководещият в ресторанта на комплекса, с разнообразната музика, на които участниците до късно демонстрираха своите танцувални умения, също допринесе за приятната и ведра атмосфера.


Автор:
Артьом Димитров
Публикация:
23.09.2013 г. 11:11
Етикети:
руски езиксеминарДъга над морето
рускоезична култура
Фестивал на руски език и култура
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17662-priklyuchi-festivalat-na-ruskiya-ezik-i-kultura-daga-nad-moreto