След-и

Творбите на Атанас Яранов на изложба в сливенска галерия

Ретроспективна изложба в Художествена галерия „Димитър Добрович”

Художествените галерии в Сливен, Стара Загора, Бургас, Ямбол и  Казанлък се съпричастиха към идеята за експониране на изложба, представяща естетическите търсения на българския художник Атанас Яранов. 
               
Тя бе открита в зала „Сирак Скитник” в града, инициатор за осъществяване на културната проява. Така с картините на един от емблематичните създатели на съвременната живопис се очертава впечатляващо начало на новия творчески сезон за ХГ „Димитър Добрович” в града под Сините скали. 
             
Из платната надничат подход и творческа креативност, изненадващи с алегоричността и характера на  внушенията, проявени в подбраните повече от петдесет произведения (59). Те очертават своеобразен „път през годините” за художника в намиране на специфичната своя образност и техники. Картините въздействат силно върху чувствата и мисълта и с колорита, мазките и особено – с темите. Тяхното въздействие добре улови Димитър Аврамов (изкуствовед), представяйки основни отлики на Ярановия стил и творческите му ракурси към света – реален и повече – въображаем и фантазен. 
             
Действително, малцина са съвременните творци, които включват в интересите си на претворяване българските архетипи, митология и метафоричността на фолклорното ни наследство. С обръщането си назад, към арсенала  на родната народопсихология и изкуства, Атанас Яранов сътворява свят, подчинен на своеобразно историческо себевглеждане и възприемане на  различна образност, изплувала сякаш из дълбините на човешкото подсъзнание. Метафорите, алегориите и символите са своеобразният ключ-знак за навлизане и разгадаване на този многоцветен  и нееднозначен с внушенията си свят. 
             
Директорката на Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен, Даниела Ненчева, акцентува при съприкосновението с експозицията върху необикновеното виждане у един творец, надмогнал в модерните си търсения ординерното, за да извае с четката си свое неповторимо и запомнящо се художествено пространство.
             
Висшето си образование Ат. Яранов завършва в класа на проф. Георги Богданов в Художествената академия в София (специалност „Декоративно-монументална живопис”). Оценен високо, получава много призове и една от най-престижните български награди за цялостно творчество - на името на Захарий Зограф. Представял в български и световни художествени центрове свои самостоятелни изложби; редица водещи галерии  са приютявали експозиции на националното ни изобразително изкуство, в които неизменно присъстват творби и на раноотишлия си от света даровит художник: в европейските страни, в Северна Америка, Русия, Япония и др.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.09.2013 г. 22:59
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17570-tvorbite-na-atanas-yaranov-na-izlozhba-v-slivenska-galeriya