След-и

Арт пленер за втора година събра таланти край Дунава

"Русе в цветове" вдъхнови ученици от България и Румъния

Арт пленер за втора година  събра таланти край Дунава

Снимка: Гален Бакърджиев


От 1 до 5 септември град Русе приюти талантливи художници от България и Румъния. Форумът премина под наслов „Русе в цветове – град на свободния дух!“. Красотата на дунавския град и аристократичните сгради за пореден път са обект на творческо вдъхновение, а малките художници уверено показват какви техники са научили в областта на изобразителното изкуство. 28 са участниците, чиято възраст е от 10 до 18 години. Инициативата обедини школи по изобразително изкуство от Габрово, Плевен, Казанлък, София, Павликени и румънския град Крайова. Сред участниците са десет русенчета с изявен интерес към изобразителното изкуство и фотографията. 

Арт пленерът е една от инициативите на Училищното настоятелство към СОУ ”Христо Ботев”. Благодарение на финансовата подкрепа на Община Русе по „Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата" и Фондация Обществен фонд – Русе децата имат шанс отново да се съберат в красивия дунавски град и да обменят творчески идеи.

Първият национален детско-юношески пленер, провел се през изминалата година, събра спомените и добрите впечатления на малчуганите в специална книгата. Точно там е записано посланието на една от участничките: „Душата ми се чувства като птица, благодаря за хубавите мигове, които ми доставихте...”. Не само Училищното настоятелство към СОУ ”Христо Ботев” в града, но и граждани, и Община Русе се убедиха, че форумът има бъдеще и въпреки икономическата криза може да се подсигури поле за изява на децата на България.

Акварели, живописни платна, графични и пастелни изображения на емблематични русенски сгради и улици, одухотворени от емоцията на малките творци доказаха, че те имат талант, а творбите им спокойно могат да се наредят в изложбените зали.

Най-добрите творби са включени в експозицията в Mall Rousse от 6 до 29 септември.

Арт форумът е част от инициативата в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019.



Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
09.09.2013 г. 20:37
Етикети:
фотографияизобразително изкуствоРусерисуванеарт пленер
национален детско-юношески пленер
Русе в цветове
Посетено:
1369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17564-art-plener-za-vtora-godina-sabra-talanti-kray-dunava