След-и

XXII Национален събор на каракачаните в България

Богата празнична програма в местността "Карандила" край Сливен

С настоящото издание на Събора на каракачаните продължава традицията, изградена преди повече от две десетилетия - за единение на хората от етноса, живеещи в България и съседните страни, чрез интересната културна проява.  
             
И тази година тя бе организирана от Управителния съвет (председател Коста Балездров) на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в страната ни. В последните дни на м. август 2013 г., известната местност „Карандила” край Сливен приюти много граждани и гости от региона и чужбина, уважили обичаите и културната история на потомците на номадските племена, вплели достойния си труд и усилия през годините в изграждането на България. Гости на тържествата на общността бяха кметът на Сливен Кольо Милев, членове на Общинския съвет и сливенските депутати Десислава Танева и Деян Дечев, гръцки дипломати и др. Проявата бе субсидирана с помощ от 1000 лв. от община Сливен. Културната инициатива отново потвърди изградените връзки на Федерацията на каракачаните в България и клона й в Сливен със сродни дружества и организации зад граница, особено с тези от Република Гърция. Събитието начена с водосвет за здраве и благослов, извършен от сливенския свещеник  Евгени Янакиев.
            
В програмата бяха предвидени образователни форми и прояви със спортно-развлекателен характер. Във физкултурния салон на Девето основно училище в кв. „Речица” на воеводския град организаторите проведоха семинар-обучение с ръководители от южната ни съседка - на танцовите състави към Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните. Комплекс „Аглика” на Сливенските минерални бани стана притегателното място за организиране и посещение на „каракачанското гленди” (веселие) за уважилите проявата. Те прекараха запомняща се вечер с песните на Хрисоваландо Брозу и Илиас Лакас. Тази година не се състояха традиционните изложби на специфичните породи кучета („каракачанско”) и коне. 
               
В утринта на последния августовски ден преминаха дейностите от „официалната програма” в местността „Карандила” край Сливен. В следобедните часове домакините и гостите уважиха футболния турнир, проведен на стадиона в квартал „Речица” на града. Т.н. „гръцка вечер” в заведение „Арена” – с участието на Аристос Константину, беляза завършека на XXII Национален събор на каракачаните в България, събрал  стотици присъстващи. В сърцата останаха усмивките им и грейналите лица на танцьорите с красивите каракачански носии.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.09.2013 г. 23:14
Етикети:
каракачанипразнициСливен
Карандила
XXII Национален събор на каракачаните в България
Посетено:
1284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17529-xxii-natsionalen-sabor-na-karakachanite-v-balgariya