След-и

Никола Манев и френската изящност

Нова изложба в Дом "Кавалет"

Никола Манев и френската изящност
На снимката: Валерий Пощаров, Никола Манев и Елка Няголова. Фото: Анжела Димчева


В новооткрития Дом "Кавалет” (Варна) на 28 август 2013 г. се събраха ценители на изящното изкуство по повод рождения ден на Никола Манев, съчетан с нова, полисемантична експозиция на негови картини, които галеристът Валерий Пощаров е подбрал, за да представи в пълна светлина творчеството на художника.

Известно е, че Никола Манев пребивава и твори в Париж вече 50 години, но не забравя родината и често е сред близките си във Варна, сред приятелите си в София и други градове.

Валерий Пощаров благодари на публиката, че в тази топла варненска вечер е изпълнила Дом "Кавалет” – едно ново обиталище на духа, на културата, на изкуството: “Поводът, който ни събира, е повече от радостен... Сигурен съм, че вие обичате самия него – този велик художник Никола Манев. Не го уважавате само заради картините му. Той е българин, който с един живот, с една четка, с едно творчество е доказал огромната си сърдечна принадлежност към тази земя. Заедно работим от 30 години – аз като галерист, той като художник. Трябва един живот, едно отстояване, една картина с надпис в дясно, която да ти казва всичко. Когато погледнеш негова картина, ти веднага казваш “Това е Никола Манев и никой друг...”. Той рисува най-вече в Париж през зимата. Да му пожелаем и днес пълна посветеност на изкуството! Той заслужава нашите адмирации, защото рисува за всички нас, за народа си, за човечеството. Той е от творците, които единствено с четката си е вадил хляба в този живот. За един художник в Европа или в Америка – това е толкова трудно, такава рядкост. Тази изложба “28 творби на Никола Манев” е днес – на 28 август, при 28 градуса във Варна...”

Изложбата представя различни стилове и теми от творчеството на Манев: парижки покриви и комини, видени от ателието му; пустинята на Алжир; модерна абстракция – запазена марка на художника (акварел върху корк, пастели, смесена техника); платната са с различни размери и техника. От тях струи неподправената атмосфера на френската изящност през българския колорит.

В чест на Никола Манев в галерията прозвуча “На многая лета” в изпълнение на солиста на варненската опера Гео Чобанов.

Подаръци за рожденика връчиха лично министъра на културата Петър Стоянович и представител на кмета на Варна Иван Портних.

Никола Манев: “Моите картини са моите любовни писма. Към кого? Към всички вас, без адрес, без име... Аз се изразявам с бои и със светлина, тя отива към вас и се връща обратно към мен. Благодаря на Елка Няголова и Валерий Пощаров, които някога, преди 30 години, направиха моята ретроспективна изложба в Добрич и от тогава ние сме заедно и се обичаме и държим един на друг... Прочетете моите любовни писма!”

Културното събитие във Варна почетоха десетки художници, писатели, журналисти и културни дейци. А жителите и гостите на града ще имат възможност дълго да се наслаждават на един неповторим стил с европейски замах и космополитен дух.


 
Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
29.08.2013 г. 22:12
Посетено:
2107
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17519-nikola-manev-i-frenskata-izyashtnost