След-и

Сливенци се докоснаха до света на стил "Ар нуво"

Фотоизложба "Чудният свят на стила "Ар нуво" - детайли от архитектурата на дунавските страни"

Детайли от архитектурата на дунавските страни спират вниманието на жителите на града под Сините скали в изложба, представяща художествените търсения на стила „Ар нуво”. 
         
Австрийското посолство в София и Българският културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена съдействаха за представяне на едноименната фотоизложба в зала „Сирак Скитник” в Сливен, в августовските дни на настоящата година. Транспортната фирма „Дорис” също допринесе  да се състои събитието на присъствие  на интересната фотоекспозиция. Преди нашия град тя е пребивавала в галерия „Средец” (Министерство на културата в София) и в Плевен. Откриването й във „воеводския град” бе осъществено в присъствието на директора на „Дом Витгенщайн” Б. Петранов.
           
Сливенци се запознават с архитектурата на страни от поречието на Дунав (от Баден-Вюртемберг до Молдова) чрез включените в изложбата повече от 110 цветни фотоси. От тях са видни преображенията на стила „Ар нуво” и естетическите му еквиваленти и развитие в страни като Белгия и Франция, Италия, Англия, Унгария. Някои снимки представят характера на стила „сецесион” във Виена. Ценителите ще забележат претворяване и на щрихи от етнографията на „славянските държави”, както и особености на румънската „национална школа” в архитектурата. 
         
Известно е, че стилът „Ар нуво” води началото си от края на XIX век (1890 г.), за да постигне разцвета си до 1910 година, като за утвърждаването му са били потребни три десетилетия. Това е доста по-кратък период в сравнение с нужните близо столетия - за „възприемане” от европейските страни на по-ранните стилове в архитектурата. „Ар нуво” бележи облика на много от сградите в страните от Германия до Молдова, като с право може да се твърди, че присъства в търсенията на архитектите от страните на цяла Европа и част от Америка. Организаторите на настоящата изложба синтезират особеностите на налагането му: „...като възприема традиционните местни форми, които след това се превръщат в национални символи.” Счита се, че с този стил се съотнася и излъчването на днешна съвременна Европа, устремена към модерни преображения и търсеща единение в многообразието.
         
Сътворяването на настоящата фотоекспозициа би било немислимо без таланта, естетическите ракурси и  усилията на известния фотограф от Австрия, проф. Петер Шуберт, автор (на 57 книги), издател и куратор на изложби. Професионалните му интереси на историк намират последователен израз в насочването му – чрез фотообектива – и към стила „Ар нуво”, чиито проявления изучава и дълги години. Запечатал е за поколенията  красивите архитектурни ценности в повече от 20 европейски страни - върху хиляди фотографии (13 хил.), съхранили вълнуващите му наблюдения за развоя на строителното наследство на Стария континент и стила „Ар нуво”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.08.2013 г. 20:14
Посетено:
1390
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17464-sliventsi-se-dokosnaha-do-sveta-na-stil-ar-nuvo