След-и

Децата от "Българско школо" твориха в лаборатория за поезия

Проект за насърчаване на творческото мислене и писане у децата между 9 и 15 години

Първата по рода си "Поетическа лаборатория" се състоя тази събота (20 юли 2013) в Учебен комплекс „Българско школо” в столицата. Целта на проекта е създаването на центрове за поезия в българските училища, чрез които да се насърчи творческото мислене и писане у децата между 9 и 15 години.

Ръководител на лабораторията бе г-н Александро Вилла – създател и председател на Център “Младежи и поезия” в град Триуджо, Италия и съучредител на Международния ежегоден конкурс за поезия “Младежи и поезия”. Негов основен помощник бе г-жа Вяра Николова, която е ръководител на Школата по творческо писане към “Българско школо”.

Творбите, които малките поети сътвориха по време на пилотната лаборатория, ще бъдат преведени от деца, изучаващи италиански език и ще вземат участие в 23-то издание на Международния конкурс за поезия през 2014 година в Триуджо.

Инициатори на проекта са Центърът „Младежи и поезия” – Италия, Клубът „ЮНЕСКО Леонардо Да Винчи” в София, Фондацията „Алеко” и „Българско школо”. Поетическата лаборатория има амбицията да се превърне в притегателен център за млади таланти, като проектът бъде включен в списъка на събитията в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019-та година.


Автор:
Грета Петрова
Публикация:
22.07.2013 г. 16:00
Етикети:
Посетено:
1396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17415-detsata-ot-balgarsko-shkolo-tvoriha-v-laboratoriya-za-poeziya