След-и

Литературна вечер, посветена на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна

Представяне на книгата „Елисавета Багряна. Писма”

Литературна вечер, посветена на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна


На 4 юли във фоайето на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя литературна вечер, посветена на 120-годишнината от рождението на поетесата Елисавета Багряна. Събитието премина при много голям интерес, уважено бе от учени и специалисти по българска литература от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Институт за литература, Институт по балканистика с Център по тракология, Национален литературен музей, Нов български университет, присъстваха много преподаватели по българска литература и от други висши учебни заведения в страната, писатели, поети, историци, съвременници, а също така внучката на
Елисавета БагрянаЕлисавета Шапкарева и близки на Иван Бочев, към когото са адресирани най-много писма, публикувани за първи път в новата книга „Елисавета Багряна. Писма”.

Литературната вечер бе открита от проф. Боряна Христова, директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Спомени за поетесата разказаха писателката и изследователката на българския фолклор, Елена Огнянова, свързана с Багряна в дългогодишно приятелство, и поетът и преводач, Найден Вълчев, работил заедно с поетесата в редакцията на сп. „Септември”.

Годишнината на поетесата бе почетена от нова книга – „Елисавета Багряна. Писма”, съставена и редактирана от доц. д-р Людмила Хр. Малинова от Института за литература, която е още автор на предговора и особено ценните биографични коментари към публикуваните писма. „Обмислях продължително идеята за издаване на редица непубликувани писма на Елисавета Багряна, питах се дали не навлизам твърде надълбоко в интимния й свят, но накрая у мен надделя усещането, че писмата на голямата поетеса са и документ за времето, в което е живяла”, сподели доц. Малинова. 

Книгата „Елисавета Багряна. Писма” съдържа над 200 писма и пощенски картички на
Елисавета Багряна от периода 1913-1988 г., адресирани до Владимир Василев, Николай Лилиев, Дора Габе, Петър Динеков и Иван Бочев. В кореспонденцията си Багряна споделя своите впечатления от многобройните си пътувания – в България, Виена Париж, Прага, Словения, Истанбул, Анкара, Берлин и други точки на света. Размислите на поетесата за щастието, обичта, поезията, живота и хората са важни като част от творческото й наследство. Писмата на Багряна до Иван Бочев и част от писмата й до Владимир Василев, някои снимки и всички факсимилета се публикуват за първи път, което определя приносния  биографичен и документален характер на книгата.
 
Книгата „Елисавета Багряна. Писма” представи литературният историк, критик, поет и преводач, Петър Велчев, който говори и за неосъществената Нобелова награда на Багряна. За книгата се изказаха още проф. Милена Цанева и доц. д-р Ивайло Христов.


Автор:
Александра Антонова, Институт за литература
Публикация:
08.07.2013 г. 17:41
Етикети:
годишниналитературна вечернова книгаИнститут за литература
доц. д-р Людмила Хр. Малинова
Елисавета Багряна. Писма
Посетено:
5914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17362-literaturna-vecher-posvetena-na-120-godishninata-ot-rozhdenieto-na-elisaveta-bagryana