След-и

С книгата си "Пътеводител на забравената България" Александър и Вилиан изкачиха първия си връх

Премиера на книгата в Смолян

С книгата си "Пътеводител на забравената България" Александър и Вилиан изкачиха първия си връх


Книгите и написаното слово никога няма да загубят стойност, въпреки атаките на модерната информационна среда. С този извод започна представянето на книгата
Пътеводител на Забравената България: От връх Вейката до Долината на стръвницитегл. ас. д-р Мариана Ламбова. Авторите - Александър Караджов и Вилиан Стефанов, по оригинален начин изразяват любовта си към родината, докосвайки се до позабравената България. Почитатели на творчеството на двамата младежи изпълниха една от залите на Регионалния исторически музей, където се състоя премиерата на новото издание. Книгата се чете на един дъх, няма нищо общо със стандартните и скучни пътеводители, които предоставят само суха и упътваща информация. Пренася ни в отдавна забравени земи. Три години, 12 пътеписа, посетени над 100 обекта и незабравими емоции, обобщи д-р Ламбова. Тя определи пътеводителя като явление в пътеписната литература, написан с много любов, представляващ апология на родния край. Младите автори притежават сетива за красивото, родното, неповторимото, а в стремежа им да опознаят най-потайните кътчета на своята родина прозира искрено родолюбие и преклонение пред величието на природата и отечеството. Историите на Александър и Вилиан са живи и вълнуващи като самия живот, предават емоции и преживявания и предизвикват размисъл. От словото им ухае на бор и сено, чува се ромон на река и мечи стъпки, но най-много струи любов.

Прекрасните качества на техния труд са били високо оценени от университетските колеги на д-р Ламбова от Софийския и Пловдивския университет. "Това е вашето първо голямо и изстрадано постижение, първият ви изкачен връх. Вие сте чест за града ни" – обърна се към бившите студенти Александър и Вилиан тяхната преподавателка от ПУ „Паисий Хилендарски” – филиал Смолян. Д-р Ламбова посочи, че и двамата са високо квалифицирани специалисти в областта на туризма. Александър работи като мл. експерт в дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми, международни и младежки дейности“ на общинската администрация в Смолян, а неговият колега е намерил професионалната си реализация в София. Те подготвят и нова книга с работно заглавие: ”Истории на безгрижния стопаджия”.

"Приятно съм изненадан, че толкова много хора има в залата. Авторите ни дават чудесен пример коя е правилната форма за туризъм. От луксозните хотели остават само спомени, а Александър и Вилиан са описали истинските неща без маркетингова пудра", каза зам.-кметът Марин Захариев в своето поздравление към младите автори. "Именно в тази насока община Смолян трябва да работи – да предлага истинско общуване с природата, най-голямото богатство на региона, защото големи и лъскави хотели има навсякъде по света", посочи Захариев. Той им предаде и поздравителен адрес от името на кмета Николай Мелемов.

"Преди 8 години почувствахме нуждата да тръгнем на пътешествия. Първоначално срещахме трудности, борихме се, учихме се в движение. Постепенно ставахме все по-добри, в резултат на което се роди блогът „Човешките пътища не водят доникъде! Важното е да вървиш”, споделиха Александър и Вилиан. В него те публикуват своите пътеписи след извършените експедиции. За кратко време блогът събрал 30 000 почитатели от България, Европа, САЩ, Канада и дори Индия. Решили, че е време да издадат своята първа книга и тя вече е факт. В момента имат и свой сайт, чрез който контактуват с приятели по интереси. Готови са дори да бъдат гидове на желаещите, които се обърнат към тях за посещение до описаните в книгата места. Проектът „Забравената България” е в развитие, защото все повече хора се включват в него. В момента ги вълнува ново начинание – реставрирането на „забравен” параклис.

"Целта ни е повече хора да се връщат към тези позабравени места и един ден да бъдат възродени". Авторите раздаваха до късно автографи на своите почитатели и приятели.






Автор:
Организаторите
Публикация:
13.06.2013 г. 14:11
Етикети:
историялитературапътеписпремиера на книга
проект Забравената България
Пътеводител на забравената България
Вилиан Стефанов
Александър Караджов
Посетено:
2167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17234-s-knigata-si-patevoditel-na-zabravenata-balgariya-aleksandar-i-vilian-izkachiha-parviya-si-vrah