След-и

Сливен е домакин на Петия фестивал "Мишо Тодоров"

Детски музикален фестивал

Народно читалище „Зора-1860” и община Сливен  организираха музикалното събитие, сбрало в града под Сините скали над 130 млади участници. В зала „Зора” присъстващите бяха завладени от уменията на включилите се детски вокални групи и на изпълнителите на класически музикални инструменти. Културната проява, на която Сливен е инициатор и домакин от 2008 година, е израз на обичта и преклонението на гражданите към делото и паметта на видния музикален деец, композитор и учител  Мишо Тодоров. В негово лице поколения сливенци виждат една от сакралните личности на града, допринесли за изграждане на вкус към класическата музика и европейския дух, пренесен тук от възпитаника на „културна Европа”.
             
Музикалният живот на Сливен от средата на XX век свързва много от своите „начала” с идеите, творческия и организаторски порив на Мишо Тодоров, оглавил като пръв директор изградената през 1959 г. Детска музикална школа към читалището. Основни музикални институции и конкурси начеват живота си през годините с порива на даровития творец и педагог: Музикалното училище, Сливенската самодейна опера, конкурсът за млади цигулари в Сливен (1968 г.).
            
Организацията на петото издание на Фестивала - 2013 г.  допринесе за развитието на участниците чрез насоките в изпълнението, давани от членовете на журито на изпълнителите. В приветственото си слово към тях кметът на града Кольо Милев изрази удовлетворението си Сливен да бъде духовното място за стимулиране и изява на изкуството на младите музиканти, получили тласък за бъдещо професионално развитие: „С провеждането на Детския музикален фестивал ние не само възстановяваме една традиция, но разширяваме нейната територия и отдаваме заслужена почит и поклон пред делото на твореца Мишо Тодоров”. Всички изпълнители бяха удостоени с диплом за участие и сувенири, връчени им от секретаря на Народно читалище „Зора-1860” Галя Георгиева.
            
В Детския музикален фестивал „Мишо Тодоров 2013 г.” в Сливен изкуството си изявиха  музикални формации и изпълнители от града, както и от различни селища на страната. Сред тях - сливенските: Сдружение „Млади виртуози”, Училището по китара, международният проект „Музиката вместо улицата”, Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” и съставът към XI СОУ „Йордан Йовков”. Представиха се също и участниците от Детския певчески състав „Здравец” от с. Чинтулово, Сливенска община, като достойно бе включването и на групите от Ямбол: към училище „Любен Каравелов”, както и към народното читалище „Съгласие-1862” и Частната школа по пиано Соня Аршавир в съседния град.
            
На сливенската сцена се качиха и участници от народните читалища в градовете София (“Бъднина”), Хасково (“Заря-1858”), Стара Загора („Родина-1860”) и народно читалище „Петко Рачов Славейков” в Пловдив, както и изпълнители от Националното училище по изкуствата „Добри Христов” от Варна.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.06.2013 г. 01:32
Етикети:
Мишо ТодоровСливен
детски музикален фестивал
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17211-sliven-e-domakin-na-petiya-festival-misho-todorov