След-и

Пътуваща изложба "Близки във времето и пространството"

Европеана разкрива част от своето огромно културно богатство на българската публика

Пътуваща изложба "Близки във времето и пространството"


Европеана - Европейският дигитален музей и библиотека, заедно с основния си партньор в България - Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна, откри пътуваща изложба под наслов „Близки във времето и пространството”. Официалното откриване на изложбата се състоя на 5 юни 2013 г. в книжарница „Хеликон” в присъствието на г-жа Аксения Бонева, Главен експерт Дирекция „Културна политика” в Министерство на културата, г-жа Елинор Кени, Мениджър Европейски проекти Европеана, г-жа Емилия Милкова, Директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна и писателя Георги Господинов. Изложбата ще бъде представена в регионалните библиотеки в 8 български града, както и в книжарниците „Хеликон”, в периода юни – септември 2013 г.

Чрез тази изложба Европеана разкрива част от своето огромно културно богатство на българската публика, като показва и прави достъпни за всеки културните и историческите символи в миналото и днес на 8 български града – Бургас, Стара Загора, София, Русе, Хасково, Пловдив, Добрич и Варна, съхранявани в обществените библиотеки. Европейското измерение на изложбата доказва, че времето и пространството са лесно преодолими в света на съвременните технологии. Основната цел на Европеана е да обедини на едно място богатото културно-историческо наследство на Европа.  Експонатите дават възможност на посетителите да открият и опознаят както близки до дома им хора и места, така и далечни обекти, творби или предмети от всички краища на Европа.

Русе, наричан „Малката Виена” заради архитектурните си паметници, „Св. Богородица”, покровителка на гр. Хасково и на френския град Лурд, Варна и Ница – „перлите” на две морета, неолитни селищни могили, открити в Стара Загора и Воклюз, Франция, обединяват време и пространство и прехвърлят границите на настоящето, за да популяризират идеята на Европеана – обединение на гражданите на Европа чрез споделяне на културното им богатство и осигуряването на достъп до него за всеки от всяка точка и по всяко време.

Изложбата „Близки във времето и пространството” съдържа изображения от миналото на обект или място – символи на всеки един от 8-те града, информация за които може да се намери на сайта на Европеана. Към всяко изображение от миналото, изложбата показва обекта или мястото към днешна дата, или това, което може да се види днес. За да докаже, че не само времето, но и пространствата са лесно преодолими на място като Европеана, изложбата показва символ – обект или място със същото  или подобно културно, научно, историческо или религиозно значение от европейски град „сроден” на всеки един от българските 8 града. Освен това, изображенията от сайта на Европеана притежават QR кодове, така че всеки посетител на изложбата може чрез смартфона си да получи достъп до сайта и да научи повече интересна информация.

Европеана събира на едно място 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, снимки от повече от 2200 културни институции от цяла Европа и ги доставя по начин, който е удобен и отговаря  на възможностите на хората днес, напр. чрез техните лаптопи и таблети. Тя поддържа културното наследство живо през 21-ви век и свързва културните богатствата от миналото със съвременните хора, които могат да се наслаждават на произведения на изкуството и значими артефакти от комфорта на домовете си или от дланта на ръката си чрез смартфона.

Джил Козинс, Изпълнителен директор на Европеана казва: „Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” свързва българите с културното им наследство и показва чрез визуални асоциации връзката между българското културно богатство и това на останалата част от Европа. Изложбата осигурява отлична възможност за организаторите да изтъкнат ползите от Европеана и дигитализирането на културното и научно наследство като цяло. Нашата цел е да осигурим достъп на всеки до европейското културно наследство и тази изложба е чудесен начин да постигнем това. Благодарение на нашето сътрудничество с Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и с останалите ни партньори в България, от 2008 г. до този момент в Европеана са качени повече от 30 000 български материала онлайн. Това е дълъг и трудоемък процес и се надяваме, че повече библиотеки и културни институции ще се включат и подкрепят идеята за дигитализирането на културното ни богатство чрез Европеана.”

Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” ще гостува за седмица в регионалните библиотеки на градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Варна, Русе и Добрич в периода юни - август. След откриването й в книжарница „Хеликон” в София, изложбата ще бъде гост на книжарниците от същата верига в Бургас и Пловдив през септември.

. Повече за графика на гостуването на изложбата по градове можете да откриете на: http://www.libvar.bg/vExhibitions/CloseOverTime_Space

***

Европеана - www.europeana.eu – дигиталната библиотека, архив и музей на Европа. Към момента, тя осигурява достъп до 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, фотографии и архивни документи на 29 езика. Тя представлява 2 200 малки и големи организации-партньори, включително и тези, съхраняващи всички големи национални колекции като Музея „Рикс” в Амстердам, Британската библиотека в Лондон и Музея на история на изкуствата във Виена. 


Автор:
Ива Лазарова
Публикация:
06.06.2013 г. 18:22
Етикети:
Европамузейархивдигитална библиотекапътуваща изложба
Близки във времето и пространството
Европеана
Посетено:
1956
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17184-patuvashta-izlozhba-blizki-vav-vremeto-i-prostranstvoto