След-и

Хрониките – координати на поетическото

Георги Ангелов – премиера на "Ненамерени хроники"

Хрониките – координати на поетическото

Георги Ангелов чете свои стихове. Фото: Анжела Димчева


Все по-рядко се случва издател сам да потърси български автор и да му предложи да предостави за издаване ръкопис... Това е едва ли не в сферата на фантастичното. Но явно редакторите в издателство „Хермес“ са открили в стила на Георги Ангелов онази магнетична нишка, която сродява мисъл, емоция, познание, мелодика и въображение, за да превърне поетическия текст в нещо повече от римувана фрагментарност. За тях поетът се е родил в тъканта на книга, носеща не някаква илюзорна вяра, а перспектива на прозрението.

Затова на премиерата в НДК на „Ненамерени хроники“ Валентин Георгиев от издателство „Хермес“ подчерта, че за тях е удоволствие да популяризират новите стихове на един истински, отдаден изцяло на литературата творец като Георги.

В обстойния си анализ, озаглавен „Поезията като гражданска мисия и начин на живот“, поетът Петър Анастасов наблегна на новаторските моменти в книгата „Ненамерени хроники“: „Освен с художествена плътност и авторска оригиналност стиховете на Георги Ангелов изследват неочаквания ракурс на една нова, философско-естетическа функционалност. Поезията излиза извън мантията на своето индивидуално творческо битие... И се вписва в координатите на човешката цивилизация с нейната способност да разплита моралните казуси на древността, да предава естетическата и нравствена енергия с нейните сюжети, както и с нейната социална отзивчивост в интерпретацията на личностни и исторически събития... Четейки „Ненамерени хроники“, аз вече си позволявам да мисля за поезията като история, за поезията като биография, за поезията като памет, и дори като за  народопсихология.“

Петър Анастасов не пропусна да оцени и огромната просветителска и популяризаторска дейност на Георги Ангелов, която той осъществява с неговото виртуално  списание „Литературен свят“. Той призова институциите да обърнат внимание на този самотен „щурец“, който с рицарското си посвещение на литературата и истинските патриотични ценности ни възвисява.

Никола Инджов от своя страна потърси генетичния код за появата на толкова талантлив автор в нашата поезия: „В сърцето на Южна България са родени и откърмени с вяра в Словото едни от най-големите ни поети. Това е най-поетичната територия, маркирана с имената на Пейо Яворов, Гео Милев, Кирил Христов, Николай Лилиев, Иван Мирчев, Караславови, Теодор Траянов, Иван Есенски. Там е роден и днес живее Георги Ангелов. Призовавам двадесетгодишните днес да не пропускат тези имена, защото за тях лично това би било невъзвратима загуба... Аз си мечтая един ден това мраморно фоайе на НДК да бъде пълно, цялото НДК да бъде пълно, когато се появи за рецитал Георги Ангелов... Как да направим така, че неговата поезия да излезе от виртуалната територия на  „Литературен свят“ и да влезе в учебниците на всички академични равнища. Как да направим така, че българската литература, която е доказала своята жизненост, своето участие в съдбините на народа ни, да се превърне в основа, в крепежен елемент на възпитанието и на младите, и на старите като израз именно на достойнството на нацията.“

Павлина Павлова поздрави Георги Ангелов за две съвпаднали щастливи събития в неговия живот – раждането на дъщеря му и появата на новата книга, като предупреди бъдещите читатели, че това е един дълбоко философски поет, чиито текстове не са просто за четене, а за сериозно препрочитане.

Петя Цолова беше най-спонтанно емоционалната личност на премиерата, подчертавайки, че сега вижда за пръв път на живо поета, но усеща, че с него са сродни души: „Като гражданско и творческо поведение Георги Ангелов е уникален в днешния ни литературен живот. Той е поет, който се вълнува дълбоко от актуалната социална и нравствена проблематика, от всеки негов стих личи болката му за съвременника. Крайно време е културните институции да се замислят как може да бъде подкрепена и продължена неговата дейност по електронното списание „Литературен свят“. Дано се намерят хора с позиции в обществото, които да ти помогнат, Георги! Но аз знам, че независимо от всичко ти ще продължиш... Продължавай все така!“

Желаещите за автографи бяха повече от донесените от издателството книги – за щастие панаирът на книгата течеше в НДК и никой почитател на Георги Ангелов не остана без неговата нова книга.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
02.06.2013 г. 21:34
Посетено:
1748
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17146-hronikite-koordinati-na-poeticheskoto