След-и

Сливенци сведоха чела пред подвига на загиналите за свободата на България

Възпоменателен ритуал в Сливен

Възпоменателният ритуал в Сливен пред самопожертвователността на борците за политически и духовни свободи на Отечеството се състоя на площад  „Хаджи Димитър” и пред Пантеона на възрожденците. Събитието в юнския ден се проведе по повод и на 137-та годишнина от страдалната Голгота на Ботевата чета към безсмъртието и на всички сподвижници на идеята за постигане чрез борби на високата българска кауза: свобода, държавност, обединение. С въздигането й във висш идеал на Родината (пред личните стремежи и въжделения), с поетичния и публицистичен дар и подвига си във Врачанския балкан, Ботев се възвиси в  еманация на народния гений и един от върховете в устрема на българите към свобода и родолюбие.

Венци и цветя в памет на героите обкичиха постамента в центъра на града - за възпоменание подвига на участниците и загиналите в боевете Ботеви четници от Сливен. Сред тях признателните им съграждани помнят имената на Димитър Кутев и Димитър Дишлията, на Хаджи Костадин и Димитър Казака, на Петър Паскалов (с. Глушник) и Александър х. Димитров (с. Гергевец), на Никола Кючуков и Стефан Газибаров... Потомците знаят, че Казака е вторият знаменосец на Ботевата чета, получил честта – по посочване от Войводата -  да носи сакралния знак на свободата след смъртта на първия байрактар (Никола Симов–Куруто.)

В 12 часа воят на сирените прикова жителите на града  да отдадат със сведени чела почит на положилите кости пред олтара на България поборници. На площада, където се възвисява гиганският ръст на Войводата Хаджи Димитър, да почетат делото им бяха дошли ръководители на общината и областта, сред които кметът на общината Кольо Милев и управителят на област Сливен Марин Кавръков, депутати, представители на обществени и културни организации, учащи се, много граждани.

Общоградското поклонение изрази всенародното отношение към достойните синове на Родината, сред които мнозина от бунтовен Сливен. Осанката и четническите униформи на участващите ученици от Чинтуловата Природо-математическата гимназия в града възкресиха отново представата на присъстващите за гордите Ботеви четници, наченали преди повече от столетия своя нетленен Път към безсмъртието...

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.06.2013 г. 14:34
Етикети:
Посетено:
1912
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17145-sliventsi-svedoha-chela-pred-podviga-na-zaginalite-za-svobodata-na-balgariya