След-и

Английски мъжки хор представи изкуството си в Сливен

Концерт на хорова формация от град Суиндън

В залата на НТС в града под Сините скали почитателите на хоровото изкуство се насладиха на пеенето на участниците в хоровата формация от английския град Суиндън. Тяхната изява бе под диригентството на Макс Брокман-Мор, като в концертната инициатива участваха и хористите на маестро Методий Григоров от смесения хор „Добри Чинтулов” към Народно читалище „Зора-1860 г.” в Сливен.
             
Интересен е пътят на създаването и утвърждаването на хоровата група от Англия: наченат в 20-те години на миналия век (1919 г., в гр. Суиндън - от ентусиасти-певци от железопътните заводи там), той получава адмирации и поощрението на публиката още с първата си коледна изява тогава, за да участва  постоянно в концертна дейност през годините - и до настоящия момент. Многобройни са хоровите постижения на певците, поканите за представяне и включване в радио и телевизионни програми, в предавания и др.
            
В Сливен английският хоров колектив осъществи среща с кмета на града Кольо Милев, който изрази  задоволство от високото ниво на взаимоотношенията и надежда за „бъдещо  успешно сътрудничество”. На разговора присъстваха и маестро Методий Григоров и секретарят на сливенското народно читалище „Зора-1860 г.”, Галя Георгиева. Ръководителят на английския мъжки хор получи като дар от кмета излязлото наскоро издание „100 причини да се гордея, че съм от Сливен”. Макс Брокман-Мор пожела повторна среща след концерта във „воеводския град”, за изразяване на впечатления след представянето на хора, подчертавайки: ”Вчера имахме концерт в с. Гавраилово. Впечатлени сме от българското гостоприемство”. Хористите му за първи път гостуват в България и Сливенския регион, където се формираха обогатяващи  духовни контакти и приятелства.
           
Английският мъжки хор е известен сред формациите в Англия и Уелс с многобройните си участия, както и с представяне сред сродни хорове от Холандия, САЩ, Ирландия, Малта, Германия, Канада, Португалия и др. Изпълненията на хора респектират с нивото на представяне и жанровото богатство на репертоара, включващ църковни песнопения, балади, моряшки хорови песни и такива из фолклорното наследство, изпълнения на музика към театрални постановки и др.
          
Своите творчески възможности изявява и диригентът Макс Брокман-Мор - в специално композирани и аранжирани за изпълнение творби от ръководения от него хоров състав.
          
Изкуството на английските гости обогати с нови щрихи културния живот на сливенци.

 
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
28.05.2013 г. 11:17
Етикети:
Сливенхорова музикаконцерт
Макс Брокман-Мор
мъжки хор
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17101-angliyski-mazhki-hor-predstavi-izkustvoto-si-v-sliven