След-и

Русенската библиотека отбеляза 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий

В рамките на проекта "Включи се в мисията"

Русенската библиотека отбеляза 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий


1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий отбеляза на 20 май с поредица от събития Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Съорганизатори бяха Чешкият център в София, Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
   
По инициатива на Република Чехия, 2013 е обявена за Година на Кирил и Методий, а събитията по отбелязването на годишнината в цялата страна са по проекта „Включи се в мисията“, насочен основно към учениците и създаващ условия за интересен и нестандартен досег с живота и делото на солунските братя, като провокира младите хора към творчество.
   
Проявите в Русенската библиотека бяха открити от директора Теодора Евтимова и Маргарита Руменова, експерт програми и проекти в Чешкия център. Специален гост беше г-жа Ирена Петрова – Директор на дирекция Хуманитарни дейности в Община Русе.
   
Първото събитие в 11.00 часа беше изложба на комикси на чешката художничка Щепанка Йислова, която присъства на откриването заедно с фотографа Лукаш Завржел. Рисунки на български деца, участници в комикс-конкурса „Мъдри мисли с малко слова”, организиран от Чешкия център, също бяха показани в експозицията, подредена във фоайето на културния институт.
     
В 11.30 часа беше открита изложба с презентация - „И ний сме дали нещо на светът и на вси словени книга да четат...“. Монографията на проф. д-р Аксиния Джурова „1000 години българска ръкописна книга” и фототипното издание на Асеманиевото изборно евангелие - глаголически ръкопис с богата художествена украса - бяха сред най-ценните експонати, притежание на Русенската библиотека, които посетителите имаха възможност да видят.
   
Две творчески ателиета се проведоха от 13.00 и от 15.00 часа. В тях участниците, вдъхновени от темата за Кирил и Методий, рисуваха върху текстил буквите от глаголицата и изпробваха традиционните техники за изписване на икона на създателите на славянската писменост. В ателиетата се включиха ученици от русенските училища СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и СОУ „Христо Ботев“.
   
Последното събитие в Русенската библиотека беше дискусията на тема „Необходими ли са на Европа отделните национални езици или е достатъчен един общ език?“, организирана от Клуб „Дебати“ към СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, с треньор Йордан Демиров. Участниците показаха задълбочени познания за историята на създаване на старобългарския език и защитиха своите тези за бъдещето на националните езици на Европа.     


Автор:
РБ „Любен Каравелов“ - Русе
Публикация:
21.05.2013 г. 13:50
Посетено:
1347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17067-rusenskata-biblioteka-otbelyaza-1150-godishninata-ot-velikomoravskata-misiya-na-svetite-bratya-kiril-i-metodiy