След-и

Интересни културни прояви в Нощта на музеите в Сливен

Историческият музей и Художествената галерия в града се включиха в европейската инициатива

Утвърдената във времето традиция за включване на Регионалния исторически музей в града под Сините скали в международната и национална инициатива „Нощ на музеите”, и тази година намери продължение и развитие в поредица дейности в определения ден. Тя бе организирана от ръководствата на културните институти – РИМ и Художествената галерия „Димитър Добрович”, и подкрепена от водещи фирми в различните сфери на услугите и производствената дейност. Експозициите във всички галерии и „художествени къщи” на Сливен приемаха посетители безплатно..

В ранните утринни часове започна подготовката за откритата сцена пред сливенския музей, където от импровизиран щанд четящите хора можаха да закупят ценни издания с автори историци и музейни специалисти, както и  сувенири. Началото на изявите  постави „детската работилница” пред Художествената галерия, където малките художници до 14-годишна възраст показаха рисувалните си умения пред преминаващите по бул. „Цар Освободител” граждани. В 18 часа пред зала „Сирак Скитник” и от 19 – пред Историческия музей, творчески групи и формации, функциониращи към читалища и учебни заведения, се качиха на „откритите сцени” за представяне на изкуството си. Сред участниците ще посочим съставите на ученици от някои сливенски училища (XI СОУ „К. Константинов” и ГПЗЕ „Захарий Стоянов”), фолклорния танцов ансамбъл при НЧ „Х. Димитър - 1937”, на МИКЦ “Жажда за живот”, група „Монополи”, китарния ансамбъл с ръководител Ангел Дойнов, Клуба за поп и рок изпълнители „Ритъм” и оркестър „Акорд”. В програмата за „Нощта на музеите и галериите” в Сливен бяха включени и изпълнителите на спортни танци под ръководството на Александра Митева и Николай Сивов, балетистите от формация „Авангард” към Военния клуб и от “Dance & Sun”, Ицо Вихъра-Бийтбокс, Зоран, група „Fadeaway”,  Ралица Пашова и др. Томболата с награди бе изтеглена от лейди Би, а светлинното шоу – организирано от Татяна Велева.

Активността на Художествената галерия в общуването със сродни галерии от страната намери реализация във възможността за сливенци и гостите на града да разгледат впечатляващи, с естетическите си стойности, сбирки и експозиции в „Нощта на музеите и галериите”: откритата преди дни изложба с творби, наградени от „Алианц - България” в жанровете живопис, графика, скулптура”; шедьоврите на испанските графици в едноименната експозиция из фондовете на  Националната галерия за чуждестранно изкуство - София, както и изложбата под наслов „Комиксът”.

В полунощ Регионалният исторически музей предложи на гостите си запомнящо се преживяване: достъп до музейната експозиция с находки от археологическите разкопки на тракийските могили, открити от екипа на експедиция „Темп” на починалия д-р Георги Китов, а по-късно и под ръководството на спътницата му Диана Димитрова. Посетителите можаха да отпият вино от избата в с. Еленово на станалия неотдавна сливенски гражданин г-н Едоардо Миролио – благодеятел на града, поднесено в съдове от „тракийската сбирка”.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.05.2013 г. 01:25
Посетено:
1638
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17052-interesni-kulturni-proyavi-v-noshtta-na-muzeite-v-sliven