След-и

Художникът Димитър Хинков с провокативна изложба в Галерия "Средец"

С "Материал, форма, образ" Министерството на културата се включва в Нощта на музеите и галериите

Художникът Димитър Хинков с провокативна изложба в Галерия "Средец"
Момент от откриването на изложбата


Компактна и монохромна експозиция на картини с абстрактна визия и символика. Така проф. Николай Майсторов, едно от големите имена в съвременното българско изкуство, определи изложбата „Материал, форма, образ” на младия художник-артист Димитър Хинков. Експозицията бе открита на 16 май 2013, в столичната Галерия „Средец”. Куратор на проекта бе проф. Ружа Маринска.

Темите в изложбата са класически – тела, пейзажи и натюрморти. Тя е продължение на експозицията „Експерименти”, която преди четири години Димитър Хинков представи отново в Галерия „Средец”. „Нестандартни и креативни, творбите не изменят класическата композиция в живописта. Те я обогатяват с нови абстрактни материали, използвани при изработката”, обясни авторът.

Смелостта на изразните средства се открива в основата на картините, за която са използвани метал и лята хартия. Творбите съчетават в едно бои, пясък, смола и восък. Авторът експериментира с материали, които не са характерни за изграждането на картините в живописта.

С „Материал, форма, образ” Министерството на културата се включва и в Нощта на музеите и галериите в столицата, която ще се състои на 18 май. Изложбата ще остане в Зала „Средец” до 30 май, след което заминава за Париж, където ще бъде изложена в Българския културен институт и ще бъде включена в календара на Есенния салон на изкуствата през октомври 2013-та във френската столица.



Автор:
Грета Петрова
Публикация:
18.05.2013 г. 12:16
Посетено:
2995
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17048-hudozhnikat-dimitar-hinkov-s-provokativna-izlozhba-v-galeriya-sredets