След-и

Представяне в Сливен на изследването "120 години българско изкуство"

Книга за пътя на националното ни изкуство

Чрез порива и действеността на Съюза на българските художници и фондация „Поддържане на изкуството в България” стана възможно публикуването на интересно по замисъла, структурата и формата си издание - за пътя на родното изкуство през повече от вековното му развитие. Изследването със заглавие „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012 г.)” бе представено в зала „Сирак Скитник” в Сливен. На проявата присъстваха Любен Генов – председател на Съюза на българските художници и Долорес Дилова – един от съставителите.

То излиза във връзка с големи художествени събития в България, сред които годишнината (120 г.) от състоялата се през 1892 г. първа обща изложба на художниците у нас. На следващата година е изградено и Дружеството за поддържане на изкуството, считано отново за „създател на начала” в страната, като първо професионално обединение на художници. Изграденият в 1931 година Съюз на дружествата на художниците в България, който отбеляза миналата година 80-годишен юбилей от създаването си, е също значим повод за публикуване на това респектиращо книжовно дело.

Книгата излиза под съставителството на видни изкуствоведи, като Димитър Грозданов, Свилен Стефанов, Долорес Дилова и Чавдар Попов, които са привлекли като автори изтъкнати познавачи на националното ни изкуство в различните му жанрове, направления и стилове. Сред тях личат имената на творци и изследователи на изкуството като  Владия Михайлова, Димитър Грозданов, Ружа Маринска, Станислав Памукчиев, Чавдар Попов, Галина Лардева, Филип Зидаров и др.

Творческият колектив постига високите цели: да обозре и систематизира развоя и етапите на българското изкуство, откроявайки и най-представителните творчески имена и постижения. Към опита да „обгледа” и анализира - чрез обстоен и цялостен обзор българското изкуство, се пристъпва за първи път с това начинание, което разкрива мащабните, в известен смисъл, намерения на съставители и автори.

Изданието надмогва хроникирането и търси по-модерни, съвременни ракурси към развитието, творците и постиженията в различните жанрове изкуство. Изследователското внимание отдава дължимото на живописта, скулптурата и графиката, не пренебрегвайки различието и художествените търсения на творци, ориентирани към новите подходи, технологии и техники в пластичните и визуални изкуства.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.05.2013 г. 00:01
Посетено:
1293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17044-predstavyane-v-sliven-na-izsledvaneto-120-godini-balgarsko-izkustvo