След-и

Победа за "Физика на тъгата"

Георги Господинов с Националната награда за роман

Победа за "Физика на тъгата"

На снимката: Проф. Греди Асса връчва наградата. Фото: Анжела Димчева


„Физика на тъгата“ отвя смело конкуренцията на останалите 5 номинирани автори и взе Националната литературна награда за роман, присъждана от фонд „13 века България”. На 15 май десетки писатели, журналисти, преподаватели и медийни експерти препълниха Софийска градска художествена галерия, за да чуят решението на журито в състав: проф. Боян Биолчев – председател, и членове – проф. Кирил Топалов, Здравка Евтимова, Деян Енев и Анита Димитрова.

Председателят на журито проф. Боян Биолчев в краткото си слово спомена, че има общо може би 50 добри романа и изборът е бил мъчителен: „Журито имаше трудна и необикновена задача. Очертава се една картина на духовна компенсация на икономическата криза. Просто виждаме огромно разнообразие на наблюдение на живота, различни стилове, реализация в рамките на собствения облик, нови пътища и нови предизвикателства. Изобщо, това е една богата година за българския роман. Има поне 15, а може би и повече романа, които са на високо равнище и заслужават да бъдат номинирани. Нашата дискусия в журито беше абсолютно освободена и всеки изразяваше своето мнение. Съжалявам, че твърде близо до номинацията бяха Александър Секулов и Kалин Tерзийски, но те сами се отстраниха, защото участваха с по два романа. Всички колеги ги номинираха, но за различни романи и така те отпаднаха.

Наградата беше връчена от проф. Греди Асса, директор на Национален дарителски фонд "13 века България", който каза:

„Писането е начин да говориш, без да те прекъсват. Унесът на неговото изразяване ни прави добри и щастливи, пренася ни в естетиката на личните преживявания. Писателят дава духовни перспективи. Писателят чертае опорни точки на нашето ежедневие, с което намалява страха в нас.“

Георги Господинов благодари първо на читателите си – познати и непознати, после – на журито и на всички колеги-конкуренти, които участваха, както и на издателите си от „Жанет 45“.

Близо час след връчването на наградата лауреатът приемаше поздравления и даваше интервюта и автографи.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
16.05.2013 г. 09:53
Посетено:
1457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17019-pobeda-za-fizika-na-tagata