След-и

Осанна във висините!

V международен фестивал на църковните песнопения

Осанна във висините!

На снимката: Детският хор на БНР с диригент акад. Христо Недялков


Ако още някой се съмнява, че църковните ни дейци се грижат за духовното просветление на децата ни, то на 11 май се видя на практика как може да действа една модерна форма на приобщаване към ценностите на православието.

Под мотото „Осанна във висините“ в православен храм „Св. Параскева“ (София) се събраха и извисиха гласове 500 деца от 18 хорови формации. Събитието беше посветено на Св. св. равноапостоли Кирил и Методий и на техния празник.

Тържественият молебен се отслужи от Негово преосвещенство архимандрит Диониий. В словото си той каза: „Светите братя се две ярки личности в календара на българската святост, оставили отпечатък не само в нашата култура, но върху културата на цяла Европа. Радвайте се! Днес децата са акцентът с нашия живот. Някога те посрещнаха Спасителя на входа на Йерусалим и викаха: „Благословен бъди!“ Те са първи в Божието сърце. Ние сме задължени да възпитаваме моралната съвест у децата, които са красотата на света.“

Преди пет години е имало само няколко участници, сега желаещите са десетки. Фестивалът се организира от фондация „Дарби“, Министерството на културата, Министерството на образованието, Столична община и настоятелството на храм „Св. Параскева“. Проявата е благословена от Негово светейшество патриарх Неофит.

Програмата беше открита с „Отче наш“ от Детския хор на БНР под диригентството на акад. Христо Недялков. Последваха изпълнения през целия ден с участието на: хор „Бодра смяна“, вокална формация „Децата на Орфей“, хор на 91 НЕГ – София, на НГДЕК „Константин Кирил Философ“ и още формации от градовете София, Хасково, Кърджали, Смолян, Дупница, Пловдив, Ниш и др.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
12.05.2013 г. 10:24
Етикети:
храм Св. ПараскеваАнжела Димчевафондация ДарбиДетски хор на БНРСв. св. Кирил и Методий
архимандрит Дионисий
V международен фестивал на църковните песнопения
Църковен празник
11 май
Посетено:
1685
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16978-osanna-vav-visinite