След-и

"Чикаго" в София

Премиера на култовия мюзикъл

"Чикаго" в София

На снимката: Марина Драгомирецкая в ролята на Рокси Харт. Фото: Анжела Димчева


Марина Драгомирецкая – в главната роля на Рокси Харт – се превърна в новата звезда на Музикалния театър в събота вечерта на премиерата на култовия мюзикъл „Чикаго“ в София, осъществен под режисурата на Бойко Илиев и сценографията на Георги Златанов. С този спектакъл мениджърският екип на театъра показа как с нови лица може да се направи постановка от световна класа – блестящи певци, перфектна хореография и сценография, актуални режисьорски решения. В основата на сюжета са залегнали истории за убийства, алчност, изневери, насилия, продажност, които сякаш не са се случили през 1924 г., а ги четем в скандалната преса от днешния български апокалиптичен пейзаж. Очевидно е, че няма по-подходящ момент за поставянето у нас на този култов спектакъл – оригиналът е създаден през 1975 г. от Боб Фос, римейкът му се появява през 1996 г., а през 2002 г. „Чикаго“ е филмиран с участието на Рене Зелуегър, Катрин Зита-Джоунс и Ричард Гиър.

Зрителите видяха как и в България танцьорите се научават да пеят, а певците стават акробатични танцьори. В публиката се криеше Део, но пръв излезе на сцената на финала, за да целуне сестра си Марина. Защото той самият често казва: „Тя се занимава със сериозни неща и един ден за мен ще казват: „Ето го Део – брата на Марина!“

Мюзикълът „Чикаго“ е имал 16 000 представления и е гледан от 17 милиона души в 25 държави по света. Преведен е на 9 езика. От първото представление досега „Чикаго“ е донесъл приходи от продажба на билети в размер на 187 милиона долара.

Настина беше крайно време да изгрее и на наша сцена. Eкипът от съвсем млади български певци, актьори и танцьори се е справил блестящо с трудната задача да предаде на български език атмосферата на Чикаго от 20-те години – изработени са над 300 костюма, оркестърът и цялостното озвучаване са спазили необходимия американски стил на интерпретация на музиката на Джон Кандър, като в либретото (на Фред Еб и Боб Фос) са сполучливо намерени алюзивни акценти с днешната политико-социална каша на българското общество.

В главните роли – освен Марина Драгомирецкая – ще можем да видим Рейчъл Роу, Ели Раданова (Рокси Харт); Людмила Козарева, Яница Маслинкова, Силвия Филипова (Велма Кели); Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Тодор Янкулов (Били Флин); Мариана Арсенова, Нора Караиванова (Мама Мортън) и още десетки актьори.

Хореографията е на Татяна Янева, диригент-постановчик е Игор Богданов, художник на костюмите – Цветанка Петкова-Стойнова, диригент – Жорж Димитров, хормайстор – Людмил Горчев.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
29.04.2013 г. 09:13
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16914-chikago-v-sofiya