След-и

Поетичен спектакъл и юбилей на Николай Дойнов

Да станеш музика в далечно време...

Поетичен спектакъл и юбилей на Николай Дойнов
Творческият екип: Николай Дойнов, Николай Кимчев, Анжела Ангелова и Ангел Николов-Бамбуча. Снимка: Славимир Генчев

По нестандартен начин Николай Дойнов отпразнува с приятели и близки своя 50-годишен юбилей. Всички негови гости получиха ценен подарък: книгата на литeратурния критик Маргарита Илчева "Метафора и мит в поетичния свят на Николай Дойнов (Университетско издателство "Св. Климент Охридски", София, 2013 г.), с предговор от известния поет Златомир Златанов. След това в Зала №7 на Националния дворец на културата под формата на моноспектакъл Николай Кимчев - актьор и бивш директор на Благоевградския драматичен театър, изпълни в рамките на не повече от 40 минути избрани стихотворения от петте стихосбирки на Николай Дойнов.

В тъмната зала под лъча на прожектора стиховете звучаха по необичайно за "личното" четене начин и завладяваха мисълта и въображението на зрителите. Простият мизансцен - градинска пейка и разтворен чадър, виртуозни изпълнения на пиано от младия пианист Ангел Николов-Бамбуча, много ефектен и ефирен танц на Анжела Ангелова - предразполагаха към още по-пълно възприемане на поезията на Дойнов. Танцьорката - в дълга бяла бална рокля, без или със маска на лицето, с шал или без шал в ръцете, която при последното си излизане завъртя иначе някак небрежно захвърления в ъгъла черен чадър, танцуваща под ромонящите звуци на пианото - олицетворяваше поезията, красотата, младостта, щастието.

Между отделните танци актьорът Николай Кимчев - безцелно бродещ скитник, открил случайно (из)оставените на пейката в парка стихосбирки - отчетливо и изразително четеше от тях стихове пред равнодушно разтворения чадър...

Подборката на стиховете от петте книги на Дойнов внушаваше чувство за пътуване във времето и пространството и от предметния свят/космос към философската страна и дълбочина на битието. Поезията на Николай Дойнов е многопластова и не винаги може да се възприеме лесно и от първия прочит, но в контекста на простия декор - пейка и чадър - "говореха" на зрителите съвсем пряко и естествено. Градчета, улици, дъждове, момичета, улици, часовници, пясък и време, самота и тъга, любов и страст, човешко и животинско ("Кентавър"), младост, смърт, безсмъртие, мост към отвъдното, прекосяване на Лета, разговор с Харон:

"За Бога, ти какво си? - попитах аз лодкаря.
Но там стоеше само земя, небе и сяра."
"После отлиташ, после умираш, после те няма..."
"Усещаш най-голямата опасност -
да бъдеш музика в далечно време."

Всичко е едновременно такова, каквото изглежда, но и символ, метафора, мит...

Но в края на краищата: "Животът е цветен!" - стихът, с който завърши рециталът-спектакъл - не само изиграва ролята на оптимистична поанта, но и съвсем реалистично показва, че животът е най-съществената част от битието на Вселената. Както каза Маргарита Илчева, представената интерпретация на стиховете на Николай е форма на свободата, към която всички ние се стремим. След спектакъла, изслушан и изгледан на един дъх, Николай Дойнов получи на свой ред подаръци и поздравления за юбилея си.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
27.04.2013 г. 12:08
Етикети:
поезияНиколай Дойновюбилей
Ангел Николов-Бамбуча
Анжела Ангелова
Николай Кимчев
Поетичен спектакъл
Посетено:
2038
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16910-poetichen-spektakal-i-yubiley-na-nikolay-doynov