След-и

Литературни премиери в Русе

В рамките на Националната кампания "Маратон на четенето 2013"

Литературни премиери в Русе


Регионалната библиотека „Любен Каравелов”, една от водещите и най-старите у нас, основана преди 125 години, започна серия литературни премиери на нови книги от български автори.

На 23 април беше представена (от пищешия тези редове) книга на поета Георги Константинов – „Човек за споделяне“. Оригинално замисленото издание на „Хермес” включва шестнадесет истории, които авторът определя като „споменна проза“. Той сподели, че си е водил личен дневник в продължение на повече от тридесет години, в който е записвал своите преживявания, впечатления и чувства, както и интересните си пътувания по света и среща с „необикновени и обикновени хора”. В тези вълнуващи, автентични истории се говори за отчуждението между хората, безразличието към съдбата на другия, разказват се действителни, макар и понякога болезнени преживявания. Вечерта завърши с малък рецитал на поета, който развълнува неговите почитатели от крайдунавския град.

На 25 април, четвъртък се състоя „Вечер с творчеството на Владимир Зарев”. Това беше премиерата на две нови книги от и за автора на „Битието”, по чиято трилогия сега гледаме сериала „Дървото на живота” по ТВ7. Книгата на проф. дфн Николай Димитров „Из лабиринтите на битието или Творчеството на Владимир Зарев” представи асистентът от Русенския университет Никола Бенин. За романа „Законът” на Владимир Зарев говори проф. Николай Димитров от Великотърновския университет. 

Двете събития бяха в рамките на Националната кампания „Маратон на четенето 2013”.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
26.04.2013 г. 13:31