След-и

Мила Георгиева свири в зала "България" за юбилея на Маестро Емил Янев

Тържествено честване на 80-годишнината на известния български диригент

Мила Георгиева свири в зала "България" за юбилея на Маестро Емил Янев


В препълнената зала”България” в рамките на “Европейски музикален фестивал“ 2013, на 10 април, с концерт на Младежка филхармония „София” беше отбелязан 80-годишния юбилей на известния български диригент Емил Янев.
 
Музикалната кариера на Емил Янев е свързана с оркестрите на Националното музикално училище „Л. Пипков“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, с Плевенската филхармония, Камерен оркестър: „Колегиум Музикум“ Банкя и редица български хорови формации. Акад. проф. Янев е и дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
 
Концертът е част от серията „Концертмайсторите”. В него участие взе Младежка филхармония „София“ към НМУ „Л. Пипков“ с диригент Деян Павлов, също негов ученик.
 
Събитието събра на една сцена няколко ярки български музиканти, свързани с творческия път на Маестро Янев. Сред солистите бе световноизвестната цигуларка Мила Георгиева, чиито първи изяви на сцената като дете, са били подкрепени от диригента. Тя изпълни две от „Годишните времена“ на А. Вивалди, които дирижира сама и представи премиера на нова българска творба, написана специално за нея - Концерт за цигулка, струнни, ударни и тастови от Георги Арнаудов.

Сопраното Цветана Бандаловска се включи с изпълнения от С. Рахманинов и Л. Делиб заедно с Хор „Христина Морфова“ и Детско-юношеска хорова студия „Български славей“.

Ясен Теодосиев, един от най-добрите български валдхорнисти изпълни пиеса, специално аранжирана за валдхорна и оркестър от проф. Янев.

Автор:
Мая Филипова
Публикация:
14.04.2013 г. 00:54
Етикети:
зала Българиякласическа музикамузикахор
Младежка филхармония София
акад. проф. Емил Янев
Мила Георгива
Посетено:
1523
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16795-mila-georgieva-sviri-v-zala-balgariya-za-yubileya-na-maestro-emil-yanev