След-и

Изложба за историята на възрожденския печат и откриване на пресклуб на БТА в Сливен

Две важни събития в Сливен

В Художествена галерия “Димитър Добрович” в Сливен бе открита изложба за развоя на българския възрожденски печат под наслов „Родени свободни”. Културното начинание, по инициатива на БТА и Асоциацията на българските медии по света, е достоен начин за отбелязване на годишнината и ролята на градивната журналистика през годините в обществения и политически живот на България.  По време на Осмата среща на българските медии през 2012 година, организирана от БТА в Букурещ, настоящата изложба бе един от големите акценти в медийното събитие. Духовните хора на Русе и Варна са се запознали през миналата година с експозицията, като предстои представянето й и във Велико Търново, Босилеград и др. селища.
                   
Чрез нея ценителите на миналото и печатните издания се докосват до историята на българските вестници, в чието създаване Браила и Букурещ се осмислят като „рождени гнезда” на българската журналистика. Днешният читател възприема с преклонение темите за битието и революционните борби, вълнували възрожденския човек, широтата на журналистическия поглед, порива за тласкане на обществото към промени, постигането на нравствено-етични, образователни и възпитателни цели, осмисляне на философски теми и др.
                  
За характера на изложбата говори генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев. Той открои значението на подхода към събитията, на обективността и морала у авторите на възрожденските текстове, запазили актуалността си на поднасяне и звучащи „модерно и днес като визия и най-вече - като послание”. Бе подчертана  и каузата на печата в порива на предците ни към свободна и с европейски основи и устройство държава.
                 
При откриването в Сливен присъства и съставителят на изложбата, видният фотограф Иво Хаджимишев. Той е представил в експозицията „Родени свободни” - сред възрожденските вестници - и лицата на издателите им: Райко Жинзифов, Любен Каравелов, Христо Ботев и др. – с намерение за съпоставяне в бъдеще с лицата на днешните издатели в България: сама по себе си интересна  психологическа и творческа цел. В словото си по повод на експозицията, управителят на област Сливен Марин Кавръков подчерта гостуването „у дома” на изложбата в Сливен, осмисляйки ролята на града в процесите на Българското Възраждане, в освободителните борби и духовен живот, когато тук са се получавали над 41 вестника и над 100 списания...
            
 
Офисът на пресклуба на БТА в Сливен бе открит в сградата на Областната администрация в града под Сините скали от областния управител и от генералния директор на Агенцията Максим Минчев. С изпълненията на децата от танцов състав „Детелина” при XII ОУ „Елисавета Багряна” и „изстрели” от кремъклийките на хайдутите от клуб „Традиция” – Нова Загора, бе ознаменувано откриването на офиса на БТА в Сливен. Това е девети регионален медиен център на „новинарската институция”, в унисон с утвърждаващите се тенденции, подчертани и от директора й: „политиците и бизнесът да отиват сами при журналистите”. Медийните средища на БТА в страната са в градовете София (Национален център), във Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Видин, Пазарджик, Шумен, Хасково, като предстои откриване на офис и в Плевен.
                   
Марин Кавръков видя възможностите на още един „журналистически център” за „отваряне на Сливен към света”, за оповестяване пред регионалната общественост и България  завоеванията на града в различните сфери на обществения живот; за представяне на културни събития, но също и при обсъждане и отразяване на проблемите, вълнуващи гражданите. Представителите на културата, политиката, бизнеса, спорта и др. области могат да разчитат за  обективно медийно отразяване на своите идеи, поприща, трудности и успехи. Задоволство от възможностите да бъдат представяни темите и търсенията на  изкуствата  в национални измерения видя и директорката на Художествена галерия „Д. Добрович” Даниела Ненчева, която призова за повишаване на афинитета и активното отношение на присъстващите към проблемите на културата. От представителите на политическите сили бяха изразени надежди за предстояща етична кампания без нарушения и за благото на гражданите.
                 
Интернет сайтът на БТА в Сливен ще отразява наживо събитията и  случващото се в пресклуба. Към актуалните начинания на Българската телеграфна агенция - с отвореност към иновациите и гражданите, следва да съотнесем и въведената безплатна емисия „Българска община” - по характера си национална медия на регионите: свидетелство за адекватност на институцията към проблемите на българските селища и постиженията им.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.04.2013 г. 23:08
Етикети:
събитияоткриванеИво ХаджимишевизложбаСливен
пресклуб на БТА
български възрожденски печат
Родени свободни
ХГ Динитър Добрович
Посетено:
1184
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16792-izlozhba-za-istoriyata-na-vazrozhdenskiya-pechat-i-otkrivane-na-presklub-na-bta-v-sliven