След-и

Световен ден на жените в изкуствата "SWAN" в Тауърс Галери

Започва подготовката на следващото издание на фестивала

Световен ден на жените в изкуствата "SWAN" в Тауърс Галери


Тази година за шести път в световен мащаб и за трети – в България се проведе Международният ден на жените в изкуствата: SWAN Day (Support Women in Arts Now Day). До сега организатори бяха фондация "Арт Нова" и Wonderland Events, а тази година инициативата получи съдействието на Тауърс Галери.

Идеята за SWAN Day възниква в Щатите, където фондация WomenArts обявява всяка последна събота на месец март за Международен ден на жените в изкуствата. Така оформилата се световна общност от артисти и съюзници работят заедно в името на един по-добър свят, в който жените не срещат пречки да се изразяват чрез изкуството си. Въпреки, че SWAN Day се пада в конкретен ден от месеца, събития от цял свят се организират от началото на март до края на април. Така този международен празник за последните 5 години е бил повод за създаването на 900 SWAN събития в 23 страни от Земното кълбо.

През 2011, когато световният фестивал стъпва за първи път в България, организаторите от фондация „WomenArts” оценяват българското участие с приза „най-добре проведен фестивал”. В резултат българските организатори на мерприятието от „Арт Нова” и Wonderland Events са поканени в САЩ лично да презентират случилото се в София.

Тази година Арт Рентал събраха на отворена кръгла маса всички дами, които по един или друг начин се чувстват ангажирани с изкуството. Участнички от различни артсфери се включиха и споделиха помежду си своя опит и новите си идеи. Ключова тема на отворената дискусия в галерията в Софарма шопинг център беше организирането на следващото – четвърто за България издание на SWAN Фестивала през 2014. Желаещите да се включат в световната инициатива догодина, могат да се свържат с организаторите на https://www.facebook.com/swanfestival.







Автор:
Мирела Караджова
Публикация:
03.04.2013 г. 14:18
Етикети:
Тауърс Галери
SWAN Day
фондация WomenArts
Световен ден на жените в изкуствата
SWAN
Посетено:
1196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16709-svetoven-den-na-zhenite-v-izkustvata-swan-v-tauars-galeri