След-и

Научна конференция в Сливен за творчеството на Константин Константинов

Форум под наслов "Път през годините"

Културната проява бе организирана от община Сливен, XI СОУ, носещо името на именития писател, отделите „Култура и хуманитарни дейности” и „Образование” - във връзка с 30-годишния юбилей от създаването на учебното заведение.

Творчески прецедент е в годините на разпад на духовността и българските ценности, училище да организира научни форуми по сериозни изследователски проблеми. Търсещият порив на екипа и директора Емилия Желева утвърди във времето стремеж за духовно обогатяване на възпитаниците и преподавателите чрез значими научни форми за въздействие, каквато в програмата за юбилея е настоящата конференция - всяка година по различен научен проблем за творческото дело и художествено наследство на патрона Константин Константинов.

Принос за това има и научният ръководител проф. Светлозар Игов - сред видните съвременни литературоведи, носител на националната литературна награда „Йордан Йовков” и изследовател на българското класическо наследство, в т.ч. и на големия стилист и хуманист Константин Константинов. Ученият откри научната конференция в зала „Май” на община Сливен с впечатляващ обзор по значими моменти от жизнения и творчески път на човека, преводача и духовния аристократ Константинов, вплитайки интересни сведения за литературните процеси и взаимоотношенията на писателя с талантливи творци и личности на България. Той акцентира критическия си поглед и върху три „знакови разкази”, плод на изследователския му интерес. В препълнената зала присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Славов, ръководителите на отделите „Култура и вероизповедания” и „Образование” при община Сливен, творци, директори на учебни заведения от региона, много учащи се.

В конференцията участваха с научни доклади творци от Сливен, поднесли различни критически ракурси към творчеството на К. Константинов, съобщени по-долу по реда на изказалите се: д-р Иванка Денева, писателка, говори по темата за живота и националните ценности в българската провинция, отразени в есеистичните редове на Константин Константинов („Път през годините”). Соня Келеведжиева, преподавател и литературен критик, анализира проблематиката и проявленията на българщината в пътеписите „Нашата земя хубава”. Директорката на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Росица Петрова представи търсенията на Константин Константинов в детското творчество. Тя акцентира и на характера на връчваната ежегодно, по време на Националния фестивал на детската книга, литературна награда на негово име - на авторите на творчество за деца. Христина Димова очерта постиженията в дейността на преводачите и тяхното дело в чужбина, в представяне художествения свят на Константин Константинов.

В завършващата част на научната проява бяха обявени и резултатите от регионалния конкурс за есе за възпитаниците на учебните заведения в областта, обявен в рамките на юбилейната годишнина. Директорката на XI СОУ Емилия Желева връчи на тримата лауреати от конкурса грамоти и романа „Кръстопъти и ветрове”. Носителят на първа награда Димитър Табаков (Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, Сливен), прочете отличения текст, вплел и темата за родолюбието и стремежите на младото поколение на България. Андон Бояджиев подари на училището втората част от книгата си „Будна памет за Сливен” и прочете откъс от нея за писателя К. Константинов.

Ръководителят на научния форум проф. Игов подари на училището-юбиляр своята енциклопедична книга „Български писатели, поети, прозаици, драматурзи, критици” (изд. „Кибеа”, 2001). Той постави и въпроса за необходимостта от издаване на „избрани творби” из писателското наследство на Константин Константинов, за което ще бъдат привлечени видни изследователи от Института по литература при БАН и от други звена и университети на страната.

Научната конференция бе обогатяващо познавателно преживяване за сливенци.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.03.2013 г. 18:28
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16627-nauchna-konferentsiya-v-sliven-za-tvorchestvoto-na-konstantin-konstantinov