След-и

"Драги ми Смехурко..." тръгна към малчуганите

Антология на хумор за деца

"Драги ми Смехурко..." тръгна към малчуганите


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 март 2013 г. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бе представен първи том на "Антология на хумор за деца", съставена от Росица Чернокожева. Организатори на културното събитие бяха Институтът за литература при БАН, Академичното издателство "Проф. Марин Дринов" и НБКМ.

Красиво оформеният том (художник Константин Жеков) е издание на Академично издателство "Проф. Марин Дринов", като в изданието са използвани оригинални илюстрации от периодичните издания като "Светулка" и "Детска радост", а автори са художниците Вадим Лазаркевич, Георги Атанасов, Александър Божинов, Стоян Венев, Илия Бешков, Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров, Райко Алексиев.

Водещ на представянето бе литературният историк Петър Величков. За антологията говориха Елисавета Найденова - главен редактор на издателството, и съставителката Росица Чернокожева. Г-жа Чернокожева сподели свои мисли за антологията и благодари на художника и на издателството за чудесно оформения и издаден том, както и на всички присъстващи, споделили през първия пролетен ден, който е и Международен ден на щастието, това вълнуващо събитие. А то бе наистина такова, защото бе обогатено и с присъствието на група деца от столичното училище "Алеко Константинов", някои от които прочетоха произведения, включени в антологията.

Както изтъкна и г-жа Чернокожева, антологията проследява хронологично развитието на хумора в творби на български автори за деца - поезия и проза. Тъй като предстои и отпечатване на втория том, може да се твърди спокойно, че изданието включва максимален брой автори от класическия период на развитието на българската литература за деца - повече или по-малко известни - с техни емблематични произведения за деца. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АНТОЛОГИЯТА

От П. Р. Славейков до Константин Константинов (последния автор в първи том) ще прочетем творби на Васил Ив. Стоянов, Стоян Дринов, Цоню Калчев, Ран Босилек, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Дора Габе, Калина Малина. Включени са и по-малко известни или дори съвсем непознати (премълчавани по идеологически причини) на няколко поколения читатели творци като Йордан Стубел, Александър Спасов, Георги Стоянов, Симеон Андреев, Никола Монев, Никола Никитов.

Антологията, както стана дума, е за деца, но няма възрастен, който не би прочел и открил в нея своите любими стихчета и разкази, слушани, четени и рецитирани през неговото детство.

Трябва да се добави, че това е второ издание на антологията, което говори само по себе си за несекващия интерес на малки и големи към българското творчество за деца. 


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
21.03.2013 г. 08:20
Етикети:
детска литератураРосица Чернокожевакнига
Академично издателство Проф. Марин Дринов
Драги ми Смехурко
Антология на хумор за деца
Посетено:
1362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16613-dragi-mi-smehurko-tragna-kam-malchuganite