След-и

Концертна вечер в Сливен "Цигулката в киното"

Филмова музика в изпълнение на Симфоничния оркестър със солист Чавдар Вълков

Интересният замисъл в творческата изява на Симфоничния оркестър в Сливен привлече много почитатели на филмовата музика, осъществена с водещата роля на „царицата на инструментите – цигулката”. Събитието бе посетено от областния управител на област Сливен Марин Кавръков, от творци, ценители на музикалното изкуство и киното, и много граждани. Вечерта бе организирана със съдействието  на специалисти от отдел „Култура” на община Сливен.
            
В препълнената концертна зала към Научно-техническите съюзи оркестрантите от културната формация (директор известната оперна прима Даниела Дякова) привлякоха многобройните почитатели на хитови филмови ленти от българското и световното кино, чиято драматична или комедийна атмосфера и развръзка бе подкрепена от въздействащи на чувствата мелодии. В историята на киното и през годините те остават непреходни не само заради творческия замисъл, режисьорските решения и играта на актьорите, но и за неподвластните на времето музикални композиции, продължаващи да вълнуват поколения кинолюбители.
            
Преобладаващата лиричност в структурата и изпълнението на оркестрантите допринесоха за връщане на сърцето към съкровени и затрогващи киноленти и музикални откъси. Симфоничният оркестър под диригентството на маестро Димитър Караминков използва в културната инициатива съвременни подходи, като мултимедията, чрез която визуализацията на седмото изкуство и музикалното въздействие влязоха в органична симбиоза, подсилваща  силата на възприятието и настроението на присъстващите.
Култови ленти от българското, европейското и холивудското кино затрогнаха душите на сливенци чрез цялостното музикално озвучаване на кинотворбите и особено с вплетените музикални епизоди.
            
На културното събитие блесна талантът на българския цигулар Чавдар Вълков. Той постигна творческо единение с колегите си от Симфоничния оркестър, едновременно с това и откроявайки лиричния глас на своето участие и инструмент. Сливенци съпреживяха чрез образ и звук отново творбите и музиката на Митко Шерев (филм „Осъдени души”), на Ханс Зимер (в “Ангели и демони”, по книгата на Дан Браун „Шестото клеймо”), на същия композитор и китарно дуо “Родриго и Габриела” (филм „Карибски пирати”); талантливата музика на Нино Рота (във филма „Кръстникът), Енио Мориконе (филм „Мисията”), на Джон Уйлямс (музика към филма „Списъкът на Шиндлер”) и др. Своеобразната „музикална киноретроспектива” бе вълнуващо преживяване за сливенци.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.03.2013 г. 23:11
Посетено:
1315
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16604-kontsertna-vecher-v-sliven-tsigulkata-v-kinoto