След-и

Поезията, душевната красота и младостта в пряка връзка

Поетична вечер в Кърджали

Поезията, душевната красота и младостта в пряка връзка


Поетесата-художник Ани Джаджева от Гоце Делчев, автор на пет стихосбирки, гостува в Кърджали по покана на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” и НЧ „Обединение 1913”. В съвсем спонтанна и приятелска обстановка тя се срещна с ученици от СОУ „П. Р. Славейков” и от СОУ „Климент Охридски”, разказа за живота си, за любовта й към Родопите, за тайните на изкуството, на вдъхновението, на истинското приятелство. Отдели доста внимание и за така нужните днес духовни ценности. Поезията е като дишането, като пулса на сърцето за тези, които я носят в себе си, каза тя, и колкото и да са камерни нейните послания, те стигат до тези, за които са предназначени. А това става най-лесно, ако възприемащите я са запазили свежестта на младежките си сетива, затова е нужно да запазите за дълго младостта си, призова учениците Ани Джаджева, защото от това зависи комфорта на душите ви и усета за красотата, която те носят.
  
Особена изненада за поетесата поднесоха участниците от поетичен клуб „Вдъхновение” към СОУ „П. Р. Славейков” с ръководител Божидара Ангелова, които изпълниха пред нея и цялата аудитория рецитал по нейни стихове, озаглавен „Високият поглед на ранени цветя или дълбоката красота на властната болка”. Божидара Ангелова и Лияна Фероли също прочетоха свои творби от новоизлезлия сборник „Културна палитра”, представящ над 200 автори от страната ни, в който са включени и петима автори от Кърджали (другите са Маряна Джинджева, Виолета Михова и Венцислав Стайков).
 
Много радушно посрещнаха гостенката и учениците от 11А клас с класен ръководител Роса Николова от СОУ „Климент Охридски”, които също представиха рецитал по нейни стихове от най-новите й книги „Есенно слънце” и „Кастилско синьо”. На 19 март Ани Джаджева ще се срещне и със студенти от Пловдивския филиал „Любен Каравелов”.


Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
15.03.2013 г. 13:24
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16562-poeziyata-dushevnata-krasota-i-mladostta-v-pryaka-vrazka