След-и

Сълза, която е различна

Премиера на "Пернишки разкази" от Здравка Евтимова

Сълза, която е различна

На сн.: Здравка Евтимова говори на премиерата. Фотография: Анжела Димчева


В поредицата срещи с писатели, озаглавена „Литературна гостопримница“, на 6 март Надежда Захариева представи книгата на Здравка Евтимова „Пернишки разкази“ (Издателство „Жанет 45“).

Новият сборник е събрал 30 разказа, писани през последните години, някои от които не са публикувани в България, а само на английски език в книгите ѝ “Pale and Postmodern Bulgarian Stories”, Vox Humana, 2010, Канада/Израел; “Carts and Other Stories”, Fomite Books, 2012, САЩ и “Time to Mow and Other Stories”, All Things That Matter Press, 2012, САЩ.

Надежда Захариева определи стила на Здравка Евтимова като поезия в проза: „В нейните разкази има герои, от които настръхваш; жените в тях са силни духом и, поставят ли си цел, те я постигат. Всички разкази в книгата са най-добри – всеки един от тях е вселена. Авторката не произнася присъди. Читателят сам произнася присъда по нейно внушение – толкова е елегантен стилът ѝ. Тя е един от най-добрите ни съвременни разказвачи.“

Здравка Евтимова отговори на десетки въпроси от публиката, но не разкри кода на оригиналното си сюжетиране. За нея талантът е да си естествен в цялостното си поведение, да си близък до природата, благороден и отворен към обикновените хора. Тогава се получава алхимията на словесността: „Всички колеги тук знаят, че от книги не се печели. Най-важното е удоволствието от писането.“

Да поздравят Здравка Евтимова бяха дошли десетки писатели: Георги Константинов, Донка Петрунова, Николай Милчев, Надя Попова, Васко Жеков, Павлина Павлова, Румен Шомов, Георги Георгиев, Диана Димих, Надежда Искрова, Николай Слатински и др.

Павлина Павлова разказа за дългогодишното си общуване с творчеството на белетристката: „Продължавам вече много години да изпитвам огромно възхищение от нейния мощен талант. Късите ѝ разкази са една трудна форма – още от първото изречение Здравка засмуква читателя, вкарва го в действието, както велик художник мацва с четката, и в няколко страници изгряват човешки съдби, които те вълнуват. Нейните герои са толкова различни, самобитни, странни, даже диви... Веднага ти стават симпатични, иска ти се борбата им за щастие наистина да се увенчае с победа.“

Поетът Николай Милчев намери най-точните думи, за да охарактеризира феномена Здравка Евтимова: „Имам най-малко три основания, за да благодаря на Здравка: Първо, тя прави тази премиера много лесна. Лесна, защото е лесно, когато правиш премиера на силна книга. И си личи, когато хората са спокойни. Често пъти, за съжаление, при подобни вечери се налага тонът да бъде вдигнат. Това тук не се налага. Искам да ѝ благодаря, че чрез книгата си тя ни помага да ѝ казваме добри думи, които наистина заслужава. Второ, тя ме накара да чета разказите ѝ на глътки: да ставам, да се разхождам и да нося удоволствието, че ще продължа да чета и да се наслаждавам. Благодаря ѝ за тази фурия и центрофуга, която засмуква сетивата и мислите и която прави от четенето на книгата огромно и сладко преживяване. И трето, благодаря ѝ, че в днешното време на сълзи и на скърцане със зъби тя изтръгва от очите ни сълза, която е различна.“

 

Здравка Евтимова е родена на 24.07.1959 г. в гр. Перник. Завършва английска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език. Била е редактор на българската секция на сп. “Muse Apprentice Guild” – Сан Диего, и редактор за България на сп. “Literature of the Avanteguard” за кратка проза, Великобритания.

Член е на СБП, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на българския П.Е.Н.-клуб.

Автор е на 4 романа и на сборниците с разкази: „Разкази срещу тъгата“ (1985), „Разкази от сол“ (1990), „Разкази за приятели“ (1992), „Сълза за десет цента“ (1994), „Кръв от къртица“ (2005).

Носителка е на престижни български и международни награди, сред които са: „Чудомир“ (1992), Наградата на фонд „Развитие“ (1998), Наградата на СБП за роман (2003), „Златен ланец“ на в. „Труд“ (2006, 2010); Наградата за най-добър сборник с разкази на издателство MAG Press, Калифорния, САЩ; Награда за къс разказ на радио BBC, Лондон (2005); Специална награда за разказ на немската фондация “Lege Artis Verein” (1999) и др.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
07.03.2013 г. 19:40
Посетено:
1724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16496-salza-koyato-e-razlichna