След-и

Ученици с премиерен спектакъл за Свободата

Читалище "Васил Левски" - сцена на първите изяви на талантите

Ученици с премиерен  спектакъл за Свободата


Стихове за Левски и свободата на България рецитираха ученици от русенските училища - СОУ „Васил Левски“, Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и СОУ „Йордан Йовков“ на 3 март.

Тържественият музикално-поетичен спектакъл премина под мотото „Проверка“. Организиран със съвместното участие на читалище „Васил Левски“ в Русе, рециталът беше посветен на 140 години от гибелта на Васил Левски и 135 години от Освобождението на България. Ръководителят на драматичен театър „Любители“ Тодор Кръстев разказа, че всяка година в отдалеченото читалище от центъра на Русе се събират участници и почитатели на поетичното слово. И колкото и да е трудно днес да се привлече вниманието на учениците с патриотична поезия, читалищните дейци се радват на успеха си, че от двайсетина желаещи са останали единадесет, които са проявили траен интерес и присъствие по време на репетициите. Факт е, че сред участниците най-малките представители бяха третокласникът Иво и петокласникът Кристиян и станаха любимци на публиката. И не на последно място децата за първи път излязоха на сцена и заслужиха аплодисменти и цветя за успешното им представяне.

Сред гостите на тържеството бяха преподаватели от Русенския университет „Ангел Кънчев“, Йоана Бакалова, експерт в отдел „Култура“ - Община Русе, учители и родители. Интерес към изявите на самодейците прояви и доц. д-р Таня Грозева от Русенския университет, която предложи спектакълът да се популяризира сред връстниците на участниците, както сред академичните среди.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
05.03.2013 г. 10:12
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16475-uchenitsi-s-premieren-spektakal-za-svobodata