След-и

Антиутопията се сбъдва...

Премиера за България на руски бестселър

Антиутопията се сбъдва...

На сн.: Елена Чудинова и Надя Попова след премиерата. Фотография: Анжела Димчева


Специално за премиерата на своята книга Джамията "Парижката Света Богородица": 2048 в България пристигна нашумялата руска писателка Елена Чудинова. У нас нейният роман беше професионално преведен от поетесата Надя Попова и издаден от Велик архонтски събор с помощта на Ованес Мелик-Пашаев (президент на „Жокер Медиа“). Романът провокира скандални коментари в държавите, където вече е факт – Русия (продадени над 100 000 екз.), Франция, Сърбия и Полша. Сюжетът стряска: годината е 2048-ма. Властта в Западна Европа е в ръцете на ислямистите. Европейският съюз е преименуван на Еврабия. Оттук вече произтичат основните колизии на религиозно, културно и политическо ниво.

Елена Чудинова призна пред аудиторията в зала „Мати“ на НДК на 27 февруари, че всеки превод е ново раждане на книгата ѝ. Тя говори за идеите си, вложени в текста:

„Този роман е една страшна антиутопия за това, което би могло да се случи с европейските народи, ако те загубят християнската си принадлежност. Да си представим, че живеем 50 години без вяра. Ако един човек не ходи в своята църква, той ще се озове в лапите на чужда вяра. В романа действието се развива във Франция – тя става ислямска държава, там се прилага шериата, французите губят вярата си и културата си. Исках да напиша книга за общи проблеми на цивилизацията ни, а не конкретно за дадена държава. Франция е изключително благодатна територия за това, защото повечето европейски държави са свързани с нейната култура. Ето как аз ви каня на разходка из един страшен Париж – по улиците не се виждат женски лица, французите, отказали да приемат исляма, живеят в гето. Катедралата „Парижката Света Богородица“ е превърната в джамия. Кулминацията е една битка за спасяване на храма „Нотр Дам“.

Издателят Ованес Мелик-Пашаев говори за фокуса на своите лични основания да подкрепи този проект, като си послужи в коментара и с лека усмивка: „Пътувам изключително много по света и, където и да съм, спазвам законите на страната. Известна е една фраза на Мусолини: когато го попитали важни особи от мюсюлманския свят „Може ли да построим една голяма, красива джамия в Рим“, той отговорил: „Да, добре, но и ние ще построим у вас една голяма, красива църква“. „Но това е невъзможно...“, отговорили те. „Естествено, че е невъзможно“, отвърнал Мусолини.“

На авторката бяха зададени няколко въпроса, които засягат рецепцията на нейната книга в ислямския свят.

Да се запознаят с Елена Чудинова и нейната книга бяха дошли писатели, журналисти, културни и обществени дейци, сред които бяха режисьорът Димитър Митовски, поетът Михаил Белчев и съпругата му Кристина Белчева, Нешка Робева и др.


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
01.03.2013 г. 17:26
Етикети:
Надя Попованова книгапремиера
Джамията Парижката Света Богородица 2048 година
Велик архонтски събор
Ованес Мелик-Пашаев
Елена Чудинова
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16454-antiutopiyata-se-sbadva