След-и

Читалище "Искра" в Казанлък и Сдружение "Зелена светлина в България" облякоха дървета в мартенска премяна

Честита Баба Марта!

Читалище "Искра" в Казанлък и Сдружение "Зелена светлина в България" облякоха дървета в мартенска премяна


Дървета, оцветени в мартенска премяна, създават празнично настроение за минувачите по улица „Искра” още в ранното утро на Първи март. Идеята е на Читалище „Искра - 1860” и Сдружението „Зелена светлина в България”, които с това честитят идването на Баба Марта в Казанлък. Традиционните й помощници Пижо и Пенда са модерно пресъздадени от ръцете на младежите и девойките, декорирали свои дрехи. Стволовете на две от дърветата пред входа на читалищната сграда са обгърнати красиво с 20-метрова бяла и червена тъкан.
 
Мартенският проект цели цветната картина да усмихне поне малко преминаващите през централната градска част, въпреки трудните дни на българина. 

На Първи март е добре всеки да изработи своя мартеница и да я подари на близък човек с наричане за благополучие, ние със съвместната инициатива в Европейската година на гражданите даряваме миг настроение с пожелание за здраве, единство и сполука, с тези думи доброволците в акцията от  Читалище „Искра” и от „Зелена светлина в България” завършиха своя подарък за казанлъчани.
 

Честита Баба Марта! Нека възраждащата сила на идващата пролет ни озари с обич!


Според народния обичай животът на мартенските идеи е до срещата с лястовичка или щъркел, докато не се види цъфнала ябълка или праскова. :)

 
Автор:
Читалище "Искра - 1860", Казанлък
Публикация:
01.03.2013 г. 15:15
Етикети:
Баба МартапроектмартенициКазанлък
Сдружение Зелена светлина в България
Читалище Искра
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16451-chitalishte-iskra-v-kazanlak-i-sdruzhenie-zelena-svetlina-v-balgariya-oblyakoha-darveta-v-martenska-premyana