След-и

Дебелянова вечер в Скопие

Здравец от Копривщица за Македония

Дебелянова вечер в Скопие
Снимка: Анастасия Златилова


На 26 февруари 2013 г. в Българския културно-информационен център в Скопие, Република Македония, се състоя вълнуваща литературно-музикална вечер, посветена на Димчо Дебелянов във връзка със 120-годишнината от неговото рождение, която бе отбелязана в България през миналата 2012 г.

Вечерта бе организирана по инициатива на Димитър Христов - директор на БКИЦ - Скопие, и с любезното съдействие на къща-музей "Димчо Дебелянов" към Дирекция на музеите - Копривщица, и Община Копривщица. В срещата с жадните за високо българско художествено слово македонски граждани (сред които имаше и гости от Западните покрайнини - територия в Република Сърбия, населена с българи) участваха носителите на Националната награда "Димчо Дебелянов" Георги Киров (2004 г.) и Славимир Генчев (2012 г.), както и уредникът на Дебеляновия музей в Копривщица Дойчо Иванов. В групата бе включен и дарителят от Копривщица Любен Стоичков, който направи заедно с останалите участници и голямо дарение от книги и материали за България и Копривщица на БКИЦ - Скопие, а също и здравец от Дебеляновия двор и много мартеници по повод наближаващия ден на Баба Марта.

Литературно-музикалната вечер започна с прожекция на документален филм за Копривщица - уникалния възрожденски град, за който в България знае всяко дете, но чието име не говори нищо на по-голямата част от населението в съседна Македония. Димитър Христов, който откри и води срещата, изтъкна значението и ролята на Копривщица като български възрожденски, стопански, търговски и духовен център и люлка на Априлското въстание от 1876 г. Дойчо Иванов представи в обобщен вид мястото и ролята на Копривщица и нейните жители за културното и духовно израстване на българския народ в светлината на 190-годишнината от рождението на Найден Геров (роден на 23 февруари 1823 г.), открил в Копривщица първото класно училище. След като посочи големите събития и личности, които е дала на България Копривщица - книжовници, писатели, духовници и революционери, Иванов се спря по-подробно на житейския и творчески път на най-съвършения български поет - Димчо Дебелянов.

Емблематични за творчеството на Дебелянов и за цялата българска поезия стихотворения ("Черна песен", "Аз искам да те помня все така", "Да се завърнеш в бащината къща", "Помниш ли, помниш ли тихия двор") прочете Георги Киров, разказвайки накратко и интересни моменти от историята на тяхното създаване; той рецитира и две свои стихотворения, посветени на "поета на жизнения подвиг" (по определението на Димчовия приятел Людмил Стоянов), а Славимир Генчев изпълни няколко свои песни по стихотворения на Дебелянов и по свои стихове, пропити от дебеляновска атмосфера и звучене. Тук стана дума и за това, че Дебелянов е родоначалник на най-плодотворната линия в българската поезия след него и е повлиял най-много от всички български класически поети на развитието на българското художествено и поетично слово и на българската поезия като цяло. Без да бъдат негови епигони и подражатели, в творчеството на мнозина и от съвременните български поети се открояват елементи от дебеляновския поетичен свят и атмосфера, което още веднъж показва каква е истинската величина на неговата безсмъртна поезия.

Накрая Димитър Христов прочете свое ново стихотворение за Дебелянов, кръстено просто "Поетът". След това срещата продължи на чаша вино, а разговорите бяха посветени на българската поезия и култура и на нейното по-нататъшно успешно представяне в братска Македония.

В навечерието на 1 март в залата на БКИЦ вече бе подредена богата изложба с мартеници, повечето от тях изработени от деца и възрастни, редовни посетители на Българския културно-информационен център.


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
28.02.2013 г. 12:22
Посетено:
1392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16444-debelyanova-vecher-v-skopie