След-и

Среща с писателката Людмила Филипова

Литературна вечер в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе

Среща с писателката Людмила Филипова


Вчера писателката Людмила Филипова се срещна с русенските почитатели на нейното творчество. Домакин на събитието беше Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе, а съорганизатор – софийското издателство „Сиела“.

Людмила Филипова е представител на най-младата генерация български писатели, но вече с утвърдено име в съвременната българска белетристика. Автор е на романите „
Анатомия на илюзиите”, „Червено злато”, „Стъклени съдби”, „Мастиленият лабиринт”, „Десетият елемент”, „Антихтонът на Данте”, „Аномалия”, „Печатна грешка”.

Писателката и нейното творчество представи русенската журналистка, поетеса и преводачка Нели Пигулева. В нейното слово, озаглавено „Романите на Людмила Филипова – тънкият брод с върха на иглата по прозрачната кожа на битието”, тя каза: „Темите, които Людмила Филипова превръща в център на своите произведения, са като правило глобални. И от изключителна важност както за днешния ден, така и за това, което предстои на човечеството. Авторката някак органично съчетава няколко дарби – на изследовател, на човек с нагласа да разчита кодовете на историчното, на разказвач и на остър публицист. Към това, струва ми се, трябва да прибавим и още нещо – нейния несъмнен талант да рисува с върха на иглата сложни плетеници и древни шевици, но също и изкусни татуировки върху прозрачната кожа на битието. И това кара и най-предвзетия читател да излезе, понякога дори без сам да го съзнава, от удобното безметежие на унилия псевдокомфорт на „отстранения” читател-свидетел и да го превърне в съмишленик, съпристрастен сподвижник и в съавтор. Така става, вярвам, с всеки, който се е докоснал до който и да било от романите на Людмила Филипова”, допълни Нели Пигулева.

Людмила Филипова благодари на организаторите на събитието и русенската публика и сподели, че е много щастлива, че е в Русе. Безспорен е фактът, че всички нейни романи са завладяващи четива, а разковничето за това разкри самата авторка: „Вдъхновявам се от живота, от всичко случващо се около мен, в което търся теми и вдъхновение. Някои истории покълват като семена, пускат дебели корени и не ме оставят, докато не изградя ствола и дървото, които да хранят. Пиша по темите, които ме вълнуват лично, които ме разтърсват, за които аз искам да прочета роман. Опитвам се да видя и изживея всичко, за което пиша, да усетя всеки герой, за да не го нарисувам фалшив в думите.”

Срещата с писателката е част от проявите, свързани с отбелязването на 125-годишнината на Русенската библиотека.


Автор:
РБ "Любен каравелов", Русе
Публикация:
27.02.2013 г. 16:02
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16438-sreshta-s-pisatelkata-lyudmila-filipova