След-и

Читалище "Христо Ботев" в Русе почете паметта на Дякона

Стоян Стоянов разкри неизвестни факти за великия българин

Читалище "Христо Ботев" в Русе почете паметта на Дякона


Читалище „Христо Ботев“ отново напомни на русенци за героизма на Дякона на 19 февруари т.г. Още в 11 часа уютното пространство на библиотеката подслони читатели и съмишленици, за да научат любопитни подробности от живота на великия българин.

Читалищният председател Вяра Косева представи пред аудиторията Стоян Стоянов, изследовател на живота на Васил Левски. Макар и кратко, но пък достатъчно, за да запали искрата на любопитството, историкът запозна присъстващите с моменти от пребиваването на революционера в дунавския град. Позовавайки се на исторически факти, спомени и дневници на съвременници, той отговори и на зададения му въпрос – „Наистина ли поп Кръстю е предал Дякона?“. Предател е чужденец, а не българин - е тезата на Стоян Стоянов. Благодарение на огромните усилия, които е положил русенският изследовател се оказва, че револверът на Левски е подарък от австроунгарския консул Оскар Монтлонг. Същото оръжие е намерено при арестуването на Левски край Къкринското ханче. Защо поп Кръстю е натопен като предател и истината е потулена са въпроси, които приповдигнаха духа в читалището. Засега обаче това са твърдения, които подлежат на щателна проверка и анализ и най-вероятно читателите ще научат истината от книгата, която подготвя за печат Стоян Стоянов. Авторът всяка година печата и тематични подлистници, посветени на великия българин. В читалището посетителите имат възможност да прочетат част от неговите документални находки, както и изследванията на колегите му - Тодор Билчев, Жечка Сиромахова, Боян Драганов и др.

Сред почетните гости на тематичната среща бяха доц. Живодар Душков от РУ „Ангел Кънчев“ и Йордан Цанков, който представи и най-новата си книга „145 години - първа жп линия Русе - Варна“.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
20.02.2013 г. 09:58
Етикети:
Посетено:
1438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16392-chitalishte-hristo-botev-v-ruse-pochete-pametta-na-dyakona