След-и

Пират, муза и екипаж от малчугани в "Приказки за виолончело"

Участваха Петър Кушлев (солист) и Стефания Колева (актриса)

Пират, муза и екипаж от малчугани в "Приказки за виолончело"
На сн.: Пиратът-челист Петър Кушлев и диригентът Найден Тодоров


Пиратите не са това, което бяха! Единственият по рода си пират-челист, Петър Кушлев, управляваше кораба на "Фортисимо Фамилия". Музикалният Джак Спароу и древногръцката муза Полихимния, в ролята Стефания Колева, посрещнаха деца и родители в зала България, за да им разкажат още една приказка от поредицата, посветена на музикалните инструменти. Този път в центъра на вниманието беше виолончелото, на което Петър изсвири както теми от популярни филми като "Карибски пирати" и любимия на малки и пораснали "Пинко розовата пантера", така и класически композиции от Вивалди, Чайковски, Бокерини и Камий Сен-Санс. Децата бяха любопитни да научат от какво е направен инструментът, а фактът, че части от него се наричат "магаренце", "душичка" и "охлюв", а лъкът е направен от конски косми ги накара да го огледат с особен интерес, да не би вътре да се крие нещо?

Стефания Колева беше съвсем на място в ролята си на муза и успя да вдъхнови децата да не бъдат само публика, а истински корабен екипаж, които дори се полюляваше от въображаемите вълни. В стилистиката на историята утвърденият диригент Найден Тодоров дирижира оркестъра на Софийска Филхармония с пиратска шапка и цветен фрак.

По традиция след концерта солистът Петър Кушлев помогна на децата в опита да посвирят на виолончело. Спектаклите в рамките на "Фортисимо Фамилия" се случват в Камерна зала, за да имат малчуганите именно този непосредствен контакт с музикантите и актьора, което прави тяхната среща с класическата музика вълнуваща и запомняща се.

"Фортисимо Фамилия" е програма по идея на Максим Ешкенази, която се осъществява благодарение на Фондация "Америка за България". В следващите три месеца ще бъдат представени още валдхорна, кларинет и цигулка.

• През март "Фортисимо Фамилия" представя "Приказки за валдхорна" с участието на Красимир Костадинов (солист), Ани Пападопулу (актриса) и Максим Ешкенази (диригент).

23 март (събота), 11:00, 12:30 и 16:00 часа
Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)
Билети на касата на зала „България”, 1000 София, ул. „Аксаков” 1 и www.ticketplus.bg


Автор:
Fortissimo Family
Публикация:
19.02.2013 г. 14:55
Посетено:
1407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/16378-pirat-muza-i-ekipazh-ot-malchugani-v-prikazki-za-violonchelo